Читај ми!

Студије и огледи (1)

Бруно Латур: Против повратка на производњу пре кризе

Актуелна здравствена криза се, према Бруну Латуру, само делимично може сматрати кризом, јер криза је увек пролазна, док је у случају пандемије изазване вирусом Ковид-19 реч о трајној и неповратној еколошкој промени.

Чак и ако будемо имали среће да изађемо из прве „кризе", нећемо имати никаквих изгледа да, без радикалних промена у понашању, изађемо из друге, сматра Латур, додајући да би, у сваком случају, било штета не послужити се здравственом кризом у циљу откривања других средстава која могу помоћи да се у еколошку промену уђе и некако другачије осим наслепо. Прва лекција коронавируса је, пише Латур, најшокантнија: доказано је, наиме, да је могуће да се за неколико недеља, свуда у свету, и у истом тренутку, обустави економски систем који је, како су нам до сада говорили, немогуће успорити или преусмерити. На све аргументе еколога о мењању модуса наших живота увек се одговарало аргументом да неповратну силу „воза напретка" ништа не може избацити из колосека, „због глобализације". Но, управо је тај фамозни глобализовани карактер оно што наш развој чини тако крхким, тако склоним оном супротном: да прикочи, а потом и да се нагло заустави.

Есеј „Против повратка на производњу пре кризе", преузет из електронског часописа Analyse, opinion, critique (aoc.media), објавиће ускоро Факултет за медије и комуникације из Београда.

Превод с француског: Оља Петронић
Спикерска интерпретација текста: Душица Мијатовић
Уредник: Предраг Шарчевић



Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара