Читај ми!

Имагинарни пејзажи: Минамо - Beautiful

Представљамо реиздање трећег албума „Beautiful” групе Минамо који је прошле године објавила издавачка америчка кућа 12K. Оригинално је ово остварење издато 2003. године за лејбл Apestaartje, а вечерас ћете чути ремастеринг Тејлора Дуприја који и води кућу 12K више деценија, промовишући специфичну, лирску струју минималног амбијента у којем је ослањање на теренске звуке и акустичне инструменте база музичког израза.

Албум Beautiful је недвосмислено везан за овакве тендеције. Наиме, иако ово остварење показује карактеристике кликс-анд-катс естетике, јапански уметници су, заједно са још неколицином пионира, почели да комбинују акустичне инструменте, односно гитаре са дигиталном обрадом звука, што ће постати мејнстрим наредне деценије. Такође, у свакој од нумера присутни су и теренски снимци, чиме се ствара специфични, топли и нежни, а опет суптилни и апстрактни звук Минама. 

У тренутку када је албум Beautiful настајао група Минамо је бројала четири члана. То су били Тецуро Јасунага задужен за компјутере и Кеичи Сугимото, гитара, који су и основали бенд 1999. године. Поред њих на албуму су учествовали и гитариста Јуичиро Ивашита и клавијатуриста и саксофониста Намико Сасамото, који више нису чланови Минама. Поред оригиналних нумера са издања Beautiful, представићемо, као последњу у низу, и нову композицију Hum специјално направљену за ово реиздање, чија комбинација компјутерски генерисаног и људски одсвираног звука пропитује увек амбивалентне границе између ова два поља акустичког простора.

Уредница Ксенија Стевановић



Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи