Бетовенова колекција Еурорадија

Репродуковаћемо снимак концерта кларинетисткиње Сабине Мајер, виолончелисткиње Сол Габете и пијанисте Сон-Жина Чоа, забележен 26. јуна у Олсбергу у оквиру нетипичног издања Фестивала Солсберг. На програму су била трија Лудвига ван Бетовена.

Иначе, овогодишње издање Фестивала Солсберг отказано је због ситуације са вирусом Ковид-19, али су организатори одлучили да путем интернет платформи приреде симболично два концерта камерног типа, на којима су наступили поменути уметници. Концерт који ћемо представити у емисији био је први у низу и посвећен је прослави 250 година од рођења Лудвига ван Бетовена.

Прва тачка на концерту био је Бетовенов Клавирски трио у Бе дуру опус 11 познат и под називом Гасен-хауер. Назив овог дела потиче од мелодије из трећег става, коју је Бетовен обрадио у девет варијација, а која је преузета из тада популарне комичне опере Јозефа Вајгла. Ова мелодија је била толико позната да се често могла чути и на улицама Беча, а израз „гасен-хауер" управо упућује на тај стари назив за шлагер, који је заживео међу градским становништвом, далеко изван контекста оперске сцене за коју је написан.

Следећа и последња тачка на овом концерту био је Бетовенов Трио у Ес дуру опус 38, иначе реаранжирани Септет опус 20. Наиме, Бетовен је из Септета преписао деоницу кларинета, док је за деоницу виолончела искористио материјале хорне и фагота, а у деоници клавира је сјединио гудачке инструменте.

Ауторка емисије Јелена Дамјановић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво