Фестивал Балтичко море 2019

Репродуковаћемо снимак концерта одржаног 29. августа у дворани Бервалдхален у Стокхолму, који је у целини био посвећен делима Арва Перта, писаним у периоду од 1976. до 2011. године. Наступио је Камерни оркестар из Талина којим је дириговао Тону Кāљусте, а као солисти су се представили: Марија Листра, сопран, Хари Траксман и Роберт Траксман, виолине, Карин Лехо, виолончело и Марит Герец-Траксман, клавир.

Када је 1994. године Тону Каљусте постао шеф-диригент Хора Шведског радија, дела његовог сународника, композитора Арва Перта добила су важно место на репертоарима шведских ансамбала. Кроз дугогодишњу, блиску сарадњу ових уметника, обојице пореклом из Естоније, Каљусте је изградио репутацију једног од најзначајнијих интерпретатора музике Арва Перта.

Дела из раног Пертовог опуса показују велики утицај музике Сергеја Прокофјева и Дмитрија Шостаковича, а током шездесетих година овај композитор је радио на делима заснованим на принципима серијалне технике. Након тога, уследило је затишје у његовом композиторском раду, током кога се посветио осмишљавању сасвим особеног музичког стила, инспирисаног духовним коралима и базираног на редуковању изражајних средстава, који је коначно уобличио средином седамдесетих година и назвао тинтинабули.

Емисију уређује Ирина Максимовић Шашић




Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво