Музеј звука – Кармина Латина

У емисији можете пратити снимак концерта који је ансамбл Капела Медитеранеа одржао 9. јуна прошле године на Фестивалу ране музике у Регенсбургу, у Манастиру Светог Емерама. На концерту под називом „Кармина Латина – музичко путовање у Нови свет” суделовао је и Камерни хор из Намура, као и солисти Маријана Флорес, сопран, Валерио Конталдо, тенор, Давид Стагастуме, контратенор и Матео Белото, бас, док је диригент био Леонардо Гарсија Аларкон.

Након открића новог континента 1492. године, шпански и португалски мисионари и музичари упутили су се ка овим неистраженим територијама, како би ширили своју веру, али и своју музику. Традиција полифоне музике у Латинску Америку је стигла заједно са језуитским свештеницима, где је негована у новооснованим манастирима и катедралама. Штавише, музичке бибилиотеке у црквама широм Латинске Америке данас чувају рукописе у којима се налазе дела која су у међувремену изгубљена у Европи, те представљају њихове једине изворе.

Аргентински чембалиста и диригент Леонардо Гарсија Аларкон, програмом овог концерта желео је да представи како су изгледале духовна и световна музика тог доба, а коју су неговали како аутори пристигли из Европе, тако и они који су рођени у Новом свету, попут Гаспара Фернандеза који је читав живот провео на територији данашњег Мексика. Док су са једне стране европски аутори у Нови свет донели познавање полифоне праксе, са друге су били инспирисани аутохтоном музичком традицијом, прилагођавајући текстове католичког богослужења језицима локалног становништва.

Уредница емисије: Ивана Неимаревић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво