Промс 2019

Дела Лудвига ван Бетовена (Четврти клавирски концерт у Ге дуру, опус 58) и Антона Брукнера (Седма симфонија у Е дуру). Бечким филхармоничарима диригује Бернард Хаитинк. Солиста је пијаниста Емануел Акс. Снимак је са концерта одржаног 3. септембра у Ројал Алберт холу у Лондону.

Маестро Бернард Хаитинк, један од највећих диригената данашњице, деведесетједногодишњи холандски музичар, овим концертом је свечано обележио завршетак своје изузетно плодне, вишедеценијске каријере у Енглеској. Интересантно је истаћи да је последњи званичан наступ Хаитинк имао само неколико дана након концерта на Промсу, тачније 6. септембра када је дириговао Бечким филхармоничарима у дворани Културног и конгресног центра у Луцерну, на музичком фестивалу који се сваке године одржава у овом швајцарском граду. Иначе, маестро Хаитинк је прославио свој деведесети рођендан концертом одржаним 13. марта прошле године у Барбикан Холу у Лондону, када је са Лондонским симфонијским оркестром изводио дела Волфганга Амадеуса Моцарта - Клавирски концерт у Ес дуру, број 22, Кехлова ознака 482, у којем је као солиста наступио Тил Фелнер, као и Романтичну симфонију у Ес дуру, број 4 Антона Брукнера. Овај концерт, као и ексклузиван интервју који је са маестром Хаитинком водио Мартин Хендли, уредник Би-Би-Сија 3, могли сте да пратите на нашем програму.

Бернард Хаитинк је рођен 4. марта 1929. у Амстердаму. Студије виолине и дириговања завршио је на Конзерваторијуму у родном граду, а 1955. године започео је сарадњу са Симфонијским оркестром Холандског радија, да би годину дана касније заменио Карла Марију Ђулинија на месту уметничког диригента Краљевског Концертхебау оркестра. Почасни диригент овог оркестра Хаитинк је постао 1961. године. У периоду од 1987. до 2002. године радио је и као уметнички директор Краљевске опере у Ковент Гардену, да би потом стао на чело Државне капеле из Дрездена. У биографији Бернарда Хаитинка забележени су изузетни наступи са водећим светским ансамблима, попут Националног оркестра Француске, Лондонског симфонијског оркестра, Бечких филхармоничара, Чикашког симфонијског оркестра и многих других. Током каријере дуге више од шест деценија, Хаитинк је снимао за више дискографских кућа забележивши изузетне интерпретације комплетних симфонијских опуса Лудвига ван Бетовена, Јоханеса Брамса, Петра Чајковског, Густава Малера, Дмитрија Шостаковича и других аутора. Критичари су сагласни да су дубока хуманост, осећај за дело, као и за укупни ангажман музичара, најважније одлике Хаитинкових интерпретација. Поред бројних награда и признања, интересантно је истаћи да је Хаитинк 1977. године одликован Орденом Британског краљевства, а 2017. и Орденом Холандски лав.

Емисију уређује Ирина Максимовић Шашић



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво