Грамофонија – Мотети Ивана Лукачића

Репродукујемо снимке у извођењу чланова хора „Јожа Влаховић” под управом Емила Косета. Плочу је 1971. године објавила продукцијска кућа Југотон.

Иако је у Југославији рана музика имала своје место у укупној уметничкој музичкој продукцији, издања са делима старих мајстора, нарочито пореклом са ових простора, нису била честа. Поред издања ансамбла „Ренесанс", Београдских мадригалиста, Синтагма Музикум и неколико других мање активних ансамбала, рана музика се спорадично може срести и на компилацијским албумима, најчешће посвећеним историји музичког стваралаштва у некој од република. Када се то има у виду, већи је значај овог издања са Лукачићевим мотетима, објављеног у оквиру мало познате Југотонове серије „Акорди прошлости". Гости на албуму су били чембалисткиња Гудрун Шмајсер и оргуљаш Иво Мачек, а сниматељ записа које ћемо емитовати био је Радан Боснер.

Омот овог албума је дизајнирао Саво Симончић, док је програмски текст на српскохрватском и француском језику написао Мило Ципра. Поред овог издања, иначе богата дискографија хора „Јожа Влаховић" не садржи друге плоче посвећене раној музици у целини, али се нумере из овог периода или њихове обраде могу наћи на осталим албумима као што су „Југословенска хорска глазба" из 1971, затим на плочи објављеној поводом четрдесет година рада из 1985, као и на едукативној касети „Живимо с глазбом" из 1987. године.

Аутор Милан Милојковић
Уредница Сања Куњадић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво