Светске музичке позорнице

Дела Ралфа Вона Вилијамса (Пет варијанти на тему песме Богаташ и Лазар), Едварда Елгара (Концерт за виолончело у е молу, опус 85), Сергеја Прокофјева (симфонијска поема Снови, опус 6) и Александра Скрјабина (Поема екстазе, опус 54). Симфонијским оркестром Прашког радија диригује Марек Шедиви. Солиста је виолончелиста Иштван Вардаи. Снимак је са концерта одржаног 25. новембра прошле године у Дворжаковој дворани прашког Рудолфинума.

Извођењем Концерта за виолончело у е молу, опус 85 Едварда Елгара мађарски виолончелиста Иштван Вардаи и Симфонијски оркестар Прашког радија обележили су стогодишњицу од његовог настанка и премијере. Како истичу критичари, дело је елегично, интимно, виртуозно, а за разлику од осталих Елгарових композиција, попут Виолинског концерта који је лирски и страствен, Концерт за виолончело обилује носталгијом и дочарава композиторову тугу због Европе осиромашене након Првог светског рата. Иако дело на премијери није имало великог успеха, његову скривену лепоту публици је тек шездесетих година прошлог века открила Жаклин ди Пре. Наиме, ова уметница је солистички деби имала у седамнаестој години када је на концерту одржаном 21. марта 1962. године у Ројал Фестивал Холу у Лондону са Симфонијским оркестром Би-Би-Сија, под диригентском палицом Рудолфа Шварца, изводила управо овај Елгаров концерт. Када је наредне године исто дело свирала на Промсу, извођење је доживело велику популарност, па је позвана да га свира три године за редом. Потом је 1965. године забележила антологијски снимак за продукцијску кућу И-Ем-Ај, музицирајући са Лондонским симфонијским оркестром под управом Џона Барбиролија.

Интересантно је истаћи да је Иштван Вардаи свирао Елгаров Концерт у е молу, опус 85 на Страдиваријусовом виолончелу, истом инструменту на којем је музицирала и Жаклин ди Пре.

Емисију уређује Ирина Максимовић Шашић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво