Сублимне фреквенције

Албум „Баладе за људе и звери” (други део) Винича Капоселе

Капосела је рођен 1965. године у Хановеру, а уметнички је стасао у андерграунд круговима покрајине Емилија Ромања. Сматра се једним од водећих италијанских кантаутора који се издваја не само по музичкој инвентивност, већ и изузетно високом квалитету текстова.

На албуму Баладе за људе и звери, Капосела се кроз фантастични свет средњовековних ликова и бића као што су звери, витезови, свеци, виле и вилењаци, обраћа заправо проблемима данашњице. Према његовим речима, „Западни свет се данас сусреће са новим средњим веком, због урушавања слободе говора и културних вредности, мањка духовности и уништавања природе", те је, позивајући се на Средњи век, желео да укаже на сличности са актуелним дешавањима у свету. Наставио је, као и на претходним издањима, да ствара под утицајима традиционалне музике Медитерана и Италије, које је овог пута комбиновао са валцерима, панком, рај музиком Алжира, блуграсом, мадригалима и филмском музиком Ениа Мориконеа.

Албум Баладе за људе и звери Винича Капоселе сниман је у Милану, Монтеканту и Софији. Поред великог броја музичара са којима је сарађивао у реализацији овог албума као што су кантаутор Масимо Замбони, композитор Стефано Нани, гитариста Марк Рибо и лаутиста Јоргос Ксилурис, учествовао је и Национални оркестар Бугарског радија.

Ауторка емисије Јелена Дамјановић

број коментара 0 Пошаљи коментар