Научни скупови

Савремена читања Великог инквизитора – говорe Тања Поповић и Новак Малешевић

У емисији НАУЧНИ СКУПОВИ четвртком слушате снимке излагања са конференције „Савремена читања Великог инквизитора”, која је одржана 4. децембра у Дому омладине у Београду. У четвртој емисији овог циклуса можете пратити излагања Тање Поповић „Легион и саборност – превладавање егоизма” и Новака Малешевића „Велики инквизитор – путеви слободе”.

Институт за студије културе и хришћанства, Народна библиотека Србије и Дом омладине из Београда организовали су научни скуп „Савремена читања Великог инквизитора", поводом 140-годишњице објављивања Браће Карамазових, једног од најзначајнијих романа Фјодора Михајловича Достојевског као и светске књижевности уопште.

Излагање Тање Поповић засновано је на контрастивном читању „Поеме о Великом инквизитору", „Житија старца Зосиме" и Аљошиног говора на Иљушином одру. Промишљајући питања теодицeје која се намећу читањем ова три одломка Браће Карамазових, ауторка ће проблематизовати појмове праштања и искупљења, а посебно позицију онога ко има право да опрости радикално зло.

Новак Малешевић разматра како „Поема о Великом Инквизитору" Ивана Карамазова има двојаку функцију у односу на питање слободе: са једне стране, поставља се питање о субјектовој снази да се избори са апсолутном афирмацијом слободе, док са друге стране, у антитеистичком контексту романа, „поема" негира саму метафизичку основу на којој се заснива хришћанска економија односа између појмава (структуре) добра и зла, што ће рећи да се негира и сам принцип на којем се слобода избора у домену те структуре (добро-зло) успоставља.

Следећег четвртка, 30. јануара, наставићемо емитовање звучних записа са овог научног скупа.

Уредница емисије Тања Мијовић.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи