Научни скупови

Савремена читања Великог инквизитора – говорe Здравко Јовановић и Владимир Дугалић

У емисији НАУЧНИ СКУПОВИ четвртком слушате снимке излагања са конференције „Савремена читања Великог инквизитора”, која је одржана 4. децембра у Дому омладине у Београду. У трећој емисији овог циклуса можете пратити излагање Здравка Јовановића „Велики инквизитор и деструктивност еклисијалног институционализма” и Владимира Дугалића „Тумачења Великог инквизитора у делу Николаја Берђајева Светоназор Достојевског”.

Институт за студије културе и хришћанства, Народна библиотека Србије и Дом омладине из Београда организовали су научни скуп „Савремена читања Великог инквизитора", поводом 140-годишњице објављивања Браће Карамазових, једног од најзначајнијих романа Фјодора Михајловича Достојевског као и светске књижевности уопште.

Своје излагање Здравко Јовановић започиње констатацијом да се „Легенда о Великом инквизитору", између осталог, може тумачити као веома успешна алегорија о ригидним институционалистичким тенденцијама у еклисиологији. Ригидни еклисиолошки институционализам подразумева пренаглашавање структуре и јерархијске организације цркве, по правилу, уз пропратно занемаривање харизми велике већине чланова заједнице који формацијски не обављају неку видљиву иституционалну функцију. Апсорбовање харизми од стране јерархијских структура врши се често по угледу на функционисање друштвено-политичких организација и заправо подразумева један од бизарнијих облика камуфлираног „секуларизма".

Говорећи о Великом инквизитору и његовом сусрету са ћутљивим Христом, Достојевски је у делу Браћа Карамазови проговорио о својој вери, али је отворио и низ питања на која и данас тражимо одговоре. То су, пре свега, питања Божје присутности у свету и човекове вере, постојања зла у свету и човекове одговорности, а на посебан начин се пропитује и проблем теократије и однос слободне воље појединца према друштвеном ауторитету и његовим границама. Сходно томе, Владимир Дугалић излаже одређене аутобиографске записе Достојевског, разматра критички осврт Николаја Берђајева на Великог инквизитора (објављен у делу Свјетоназор Достојевског), те списе Јосипа Крибла из католичке перспективе. Аутор излагања закључује да ће актуeлност питања вере и невере која поставља Достојевски увек тражити нове одговоре и преиспитивања, јер глобализацијски процеси који доводе у питање хришћанску баштину, као и стална претња од нових тоталитаризама, захтевају и нова тражења исправног саодноса слободе појединца и друштвеног, али и црквеног ауторитета.

Следећег четвртка, 23. јануара, наставићемо емитовање звучних записа са овог научног скупа.
Уредница емисије Тања Мијовић.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара