Светске музичке позорнице

Дела Јозефа Хајдна, Франсиса Пуленка и Игора Стравинског изводи Симфонијски оркестар Франкфуртског радија. Диригује Андрес Ороско-Естрада. Снимак је са концерта одржаног 22. новембра 2019. у Великој дворани старе Опере у Франкфурту.

Прва тачка на концерту била је Хајднова Симфонија у ге молу, број 83, названа Кокошка. Ово дело, компоновано 1785. године, друго је из циклуса Шест париских симфонија и једино писано у молском тоналитету. Потом је изведен и једноставачни Концерт за оргуље, тимпане и гудаче у ге молу Франсиса Пуленка. Компонован у периоду од 1934. до 1938. године, овај концерт се данас убраја у ред најчешће извођених остварења за оргуље која нису писана у периоду барока. Настао је по поруџбини принцезе де Полињак и премијерно изведен јуна 1939. године у париској дворани Гаво, када је као солиста наступио Морис Дирифле.

У вечерашњој емисији као солисткињу слушаћемо летонску оргуљашицу Ивету Апкалну, резидентну уметницу Концертне цркве у Нојбранденбургу, граду немачке савезне државе Мекленбург-Западна Померанија. Како истичу критичари „Апкална је успела у својој мисији да чари музике за оргуље изведе из црквених простора и уведе их у концертне дворане широм света".

У другом делу концерта Симфонијски оркестар Франкфуртског радија и диригент Андрес Ороско-Естрада интерпретирали су музику из балета Жар птица Игора Стравинског, који је композитор посветио свом учитељу Николају Римском Корсакову.

Бајковити балет препун је раскошних оркестарских боја обликованих по узору на остварења Римског Корсакова, као и тема руског фолклора које прожимају читаву партитуру. Радња балета прати царевића Ивана који уз помоћ пера жар-птице спасава вољену принцезу из ропства озлоглашеног чаробњака Кашчеја Бесмртног. Дело је са великим успехом премијерно извела трупа Сергеја Дјагиљева у Париској опери 1909. године, након чега је започела дугогодишња сарадња Стравинског и Дјагиљева.

Емисију уређује Ирина Максимовић Шашић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи