Музика вива

Представићемо дело „Постати пустињом” Џона Лутера Адамса, које је објавила дискографска кућа Canteloop Music 2019. године.

Ово симфонијско остварење се ослања на Адамсову композицију Постати океаном из 2014. године за коју је добио Пулицерову награду за музику, односно на дело Постати реком за камерни оркестар којом је започео ову оркестарско-амбијенталну триологију 2010. године. Адамс у свом покушају да дочара наизглед непомичан и једнообразан предео пустиње прави минуциозне промене и реформулације, које чине композицију живом и временски флуидном попут непрекидне, суптилне, али моћне трансформације песка. Адамс у свом монолитном оркестарском ткиву открива бројне детаље, мале „драме у микрокосмосу" како их назива Њујорк Тајмс, задржавајући све време своју широку, глобалну оптику. Врло важан елемент у разумевању композиторове визије је светло које у пустињи има посебно место и посебну присутност. Он каже, „полако постајете свесни да вас ова музика, која као да је суспендована у времену, некуда води, вуче вас некуда, у свом покрету навише, уздижући се неумитном силом, попут ветра или светла".

Композиција Постати пустињом Џона Лутера Адамса је настала као поруџбина Симфоније из Сијетла и њеног шефа диригента Лудовика Морлоа, чије извођење ћете чути у вечерашњој емисији. И на крају, цитирајмо речи аутора који каже да је ова композиција „истовремено прослава пустиња које су нам дате и тужбалица над пустињама које сами стварамо".

Уредница Ксенија Стевановић

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара