Стереорама – Џез панорама

Исламски џез музичари – Саксофониста Омар Ахмед Абдула-Карим (Џеки Меклин) и мултиинструменталиста Јусеф Латиф (Вилијам Емануел Хадлстоун Еванс)

Саксофониста Џеки Меклин, музичар бибап стила, је, од 1957. године, градио своју каријеру под именом Омар Ахмед Абдула-Карим. Потиче из музичке породице, а у свет џеза су га, поред оца, деде и стрица, уводили и његови славни суседи Телонијус Монк, Чарли Паркер и Бад Пауел.

Мултиинструменталиста Вилијам Емануел Хадлстоун Еванс, познат и под именом Јусеф Латиф, оставио је неизбрисив траг у историји џез музике. Почео је да свира алт и тенор саксофон, обоу, флауту, фагот, а опробао се и на другим дувачким инструментима. Свирао је клавир и био одличан аранжер, композитор и педагог. Такође је био књижевник и значајна личност у муслиманској заједници Амадија у Америци педесетих година прошлог века. У младости је Латиф дошао у додир са музичарима из Детроита као што су Милт Џексон, Кени Барел, Пол Чејмберс и Елвин Џоунс, и већ је, као саксофониста, у осамнаестој години добијао професионалне ангажмане у свинг оркестрима.

Аутор и водитељ Јадран Ерчић

број коментара 0 Пошаљи коментар