Светске музичке позорнице - Инаугурациони концерт Кристијана Маћеларуа

У вечерашњој емисији можете пратити снимак концерта Симфонијског оркестра Западнонемачког радија из Келна под управом Кристијана Маћеларуа на којем су изведена дела Густава Малера, Јерга Видамна и Антоњина Дворжака.

Овај концерт, одржан 6. септембра у сали Филхармоније у Келну, био је први на којем је румунски диригент Кристијан Маћелару наступио у улози Шефа диригента Симфонијског оркестра Западнонемачког радија из Келна. На овој позицији, која је његов први стални ангажман на челу једног оркестра задржаће се наредне три године. Иначе, Маћелару је рођен у Темишвару 1980. године, где је почео да учи виолину, а студије је наставио у Сједињеним Америчким Државама, где је и стекао диплому на Универзитету у Мајамију. Након мајсторских курсева са Дејвидом Зинменом, Рафаелом Фрибеком Де Бургосом и Оливером Насеном, постао је помоћник диригента Оркестра из Филаделфије, а као гостујући диригент, са Симфонијским оркестром Западнонемачког радија из Келна први пут је наступио 2017. године. Добра сарадња са овим ансамблом наставила се наредне године, када је и именован за његовог новог шефа-диригента.

Свој први концерт са овим оркестром, Маћелару је започео Четвртом сифмонијом у Ге дуру Густава Малера. Говорећи о значају музике овог композитора за њега, Маћелару је рекао да се „идентификује са Малером јер је он користио музику како би говорио о животу – како би описао своју прошлост и одрастање, али на начин да нас подсети шта нам је свима заједничко. Сви имамо своје детињство, сећања и чежњу ка блаженству. То је оно што нас повезује", закључује румунски диригент.

У наставку концерта изведена је композиција Плес на вулкану Јерга Видмана, као и Те Деум Антоњина Дворжака.

Уредница емисије: Ивана Неимаревић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво