Мајстори барока

Представићемо остварења Кјаре Маргарите Коцолани.

Ова италијанска певачица и композиторка доживела је судбину попут већине припадница миланског вишег сталежа прве половине 17. века, које су усмераване на одлазак у манастир и замонашивање. Рођена је 1602. године у имућној породици, а музичко образовање стицала је у манастиру, где је остишла са 18 година и додала име Кјара. Њено име помиње се у сачуваним списима манастира Свете Радегунде у Милану, у вези са обавезама око регулисања музичких права, а наводи се и да је водила два хора.

Без обзира на ретке контакте са светом изван манастирских зидина, композиције Кјаре Маргарите Коцолани, пратиле су тековине северноиталијанских мајстора тог доба. Прву збирку, која нажалост није сачувана, објавила је 1640. године, а њене преостале сачуване композиције поставиле су је на позицију водећих композиторки у Милану, средином 17. века.

У вечерашњој емисији представићемо мотете из збирке Духовни концерти из 1642. године и Псалми за осам гласова из 1650. године. Дела из старије збирке написана су по узору на композиције Гаспара Казатија и Ђованија Ровете. Карактеришу их узбудљиви и емотивни текстови, разрађене мелодијске секвенце, употреба мелизама и паралелних терци. У збирци из 1650. наставила је да развија поменуте карактеристике, додајући у Вечерњој служби хорове које је комбиновала са концертантно третираним солистичким деоницама и дуетима.

Ауторка емисије Јелена Дамјановић.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи