Савремена српска музика

Дела Срђана Хофмана.

Рођен 1944. године, Хофман је основне и магистарске студије композиције завршио на Музичкој академији у Београду у класи професора Станојла Рајичића. Усавршавање је наставио 1974. године у Дармштату, а 1975. године у Штутгарту и Келну. Након тога, постао је професор композиције и шеф Тонског студија Факултета музичке уметности у Београду. Хофман је био продекан и декан Факултета музичке уметности и проректор Универзитета уметности у Београду.

Најзначајнијне признање које се додељује домаћем аутору за композиторски рад - Мокрањчева награда - коју је Срђан Хофман већ добио 2010. године за остварење „Гледајући у Огледала Аниша Капура", 2016. године му је додељено и за композицију „Кроз кутије звука 1", за кларинет, виолу, клавир и електронику. Ово дело је премијерно извео трио Покрет у оквиру серијала Студио 6 који заједнички организују Трећи програм Радио Београда и канал РТС 3. Осим ових признања, Хофманова дела су освојила и Прве награде Трибине композитора за дело Концертантна музика 1994, као и за дело Знакови 1995. године, те награду Удружења композитора Србије и Велику плакету Универзитета уметности у Београду.

Опус Срђана Хофмана сачињавају бројна оркестарска, вокално-инструментална, камерна, солистичка, хорска и електроакустичка дела која су, сем у оквиру редовних концертних сезона, извођена и на водећим домаћим и иностраним фестивалима, као што су Музички биенале Загреб, Светски дани музике, Фестивал електронске уметности у Финској, Фестивал електроакустичке музике у Буржу, Бемус и други. Бави се и теоријским радом везаним за проблематику савремене музике, а аутор је већег броја студија објављених у стручним часописима као и књиге Особености електронске музике.

Уредница емисије: Ивана Неимаревић.

број коментара 0 Пошаљи коментар