Јохан Георг Ликл и духовна музика

Пратићете другу емисију циклуса којим обележавамо 250 година од рођења аустријског композитора Јохана Георга Ликла. У септембарском циклусу сагледаћемо Ликлов допринос духовној музици, у контексту стваралаштва његових савременика.

Михаел Хајдн био је водећи аустријски композитор духовне музике у периоду када је Ликл ступао на музичку сцену. Рођен 1737. године, Михаел Хајдн је музичко образовање стекао у Бечу, а 1762. године дошао је у Салцбург као концертмајcтор и остао у овом граду све до своје смрти, одбијајући друге, неретко престижне понуде аристократских дворова. Михаел Хајдн је у Салцбургу превасходно имао задужења у вези са компоновањем црквених вокално-инструменталних дела, по којима је био надалеко чувен. Сачувано је скоро 40 миса исписаних уредним пером Михаела Хајдна, насталих у периоду од 1754. до 1806. године, међу којима се налазе и три реквијема, односно мисе за мртве. Емитоваћемо други Реквијем Михаела Хајдна, у цe-молу, настао око 1792. године, у коме посебну пажњу привлачи оригинални поступак грађења контрапунктских односа између хорских гласова и оркестарских деоница.

До самог краја своје каријере, Јохан Георг Ликл је израђивао рукописне преписе духовних дела својих савременика које је изводио као капелмајстор у катедрали у Печују. Утицај аутора попут Волфганга Амадеуса Моцарта, Лудвига ван Бетовена, али и Луиђија Керубинија, срећу се у Ликловим позним делима, попут његовог Реквијема у цe-молу, компонованом 1830. године.

Аутор Срђан Атанасовски.

број коментара 0 Пошаљи коментар