Студио 6 на бис – Чека и Марио Лажиња

Чека и Марио Лажиња, уметници са Зеленортских острва и из Португалије, наступили су у Студију 6 у априлу 2017. године.

Чека и Марио Лажиња су своје специфично музичко партнерство засновали на дубоком пријатељству и поштовању према музици коју негују у својим солистичким каријерама. Код заједничког музицирања они прихватају различите жанрове и утицаје како би представили репертоар састављен од оригиналних композиција у којима доминирају гитарски ритмови, сублимне клавирске мелодије и изузетни вокали ових музичара.

Марио Лажиња је један од најцењенијих португалских савремених џез пијаниста и композитора. Његова каријера траје већ више од три деценије, а пре свега је познат по својој сарадњи са португалском џез певачицом Маријом Жоао, са којом је наступао и у Србији. Деведесетих година, члан квартета који су ови уметници оформили, био је гитариста Мирослав Тадић. Такође су сарађивали и са Бернардом Састијем и Педром Бруместером. Сарадња Марија Лажиње са Чеком је још једна од музичких авантура којима овај уметник воли да се препушта.

Чека је међу водећим фигурама савремене музичке сцене Зеленортских острва, део нове генерације музичара стасалих на таласима наслеђа Сезарије Еворе које још увек одзвања широм света. Рођен је на удаљеном крају острва Сантјаго, које често називају „најафричкијим” од девет острва овог атлантског архипелага. Његова музика звучи природно и непретенциозно, а опет у њој се сустичу референце на бројне зеленортске жанрове (батуку, фунана, фунасон, табанка, морна и коладера), афрички џез, фолк, блуз и рок, уз стално присуство наративних форми са којима је одрастао. Продуцент Чекиног петоги албума Boca Cafe био је управо Марио Лажиња.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи