Читај ми!

Студио 6 на бис – Септет Силарда Мезеија

Репродукујемо наступ септета Силарда Мезеија којим је 25. септембра 2013. године отпочео јесењи део концертне сезоне 2013/14. у Студију 6 Радио Београда.

Репертоар ансамбла чине композиције Силарда Мезеија, у којима овај музичар спаја импровизацију, мађарску народну музику, али и технике и стилове савремене класичне музике, попут алеаторике. Септет је наступао широм Еворпе, а уз виолинисту Силарда Мезеија овом приликом свирали су и Андреа Берендика на флаути, Богдан Ранковић на саксофону и бас кларинету, Бранислав Аксин на тробону, пијанисткиња Марина Џукљев, Ервин Малина на контрабасу и Иштван Чик на бубњевима.

Мезеи као виолиниста, виолиста, контрабасиста и композитор са својим различитим саставима (од дуа до нонета) свира савремену импровизативну музику, углавном своје композиције. Као композитора првенствено га интересује спрега између импровизације и композиције (такође и алеаторика лутославскијевског типа и креативна музика Ентонија Брекстона), џез и народна музика. Активно се бави и позоришном музиком.

Концерти у Студију 6 Радио Београда су јединствен формат који се тешко може пронаћи на неком другом – концертном или неконцертном месту. Сарадњом Трећег програма Радио Београда и канала РТС 3, директни преноси ових догађаја пружају најбоље од оба сегмента радија и телевизије – беспрекоран тон који омогућава контекст студијског извођења и слику врхунског квалитета, што публици омогућава да преко ТВ екрана открије и доживи позорницу музичких експеримената и нових могућности.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво