Жан Д’Ормесон: Отићи ћу једног дана не рекавши све

У емисији КЊИГА ЗА СЛУШАЊЕ, која се емитује од уторка до петка у термину око поноћи, можете слушати роман Жана Д’Ормесона „Отићи ћу једног дана не рекавши све”, који је 2015. године објавила издавачка кућа Clio.

Француски писац Жан Д'Ормесон, рођен у Паризу 1925, одликује се изврсним образовањем философског и хуманистичког усмерења. Био је, између осталог,  главни уредник листа Фигаро. Године 1973. постао је члан Француске академије, а касније и њен председник. Добитник је Легије части и бројних књижевних награда. Аутор је преко тридесет прозних дела, а нашој публици познат је по романима Бог, живот и дело  и Приче Јеврејина луталице.

Роман Отићи ћу једног дана не рекавши све може се читати као нека врста песме у прози о вечитим људским дилемама, као љубавна прича или као обраћање коренима. Писац нас води кроз италијанске градове и села, грчка острва, азијске врлети и храмове свих исповести, али и кроз велику књижевност. Такође, слушамо изузетну музику, посматрамо чудесне фреске, статуе и слике. Као зачин изузетног ерудите, убачене су и барокно распричане анегдоте које припадају историји. 

У вечерашњој емисији можете пратити уводна поглавља првог дела романа, насловљеног „Све пролази". 

Превела с француског: Љиљана Мирковић
Чита: Дејан Ђуровић
Уредник: Предраг Шарчевић

број коментара 0 Пошаљи коментар