Из рукописа

Марица Јосимчевић: Огледало људског рода

У циклусу ИЗ РУКОПИСА од уторка, 23. до петка, 26. јула, представљамо збирку прича Марице Јосимчевић, Огледало људског рода. Емитоваћемо приче "Справица", "Шемаја", "Челик" и "Сплавар".

Марица Јосимчевић је ауторка збирки приповедака Шкорпион је знао и Пут коже, као и романа Постаја господња, Дно на врху света и Јовање - књига о другом постању. За Пут коже добила је награду „Исидора Секулић". Превод њеног романа Дно на врху света објављен је 2009. године у САД.
Ауторка истиче да је у предстојећој књизи Огледало људског рода, као и у њеним претходним делима и причама, тема апокалиптичности присутна у већој или мањој мери. Тематско тежиште равноправно балансира између судбине колективитета и појединачних повести. „Сем апокалиптичности, књига наравно обрађује и разне друге теме. Поједине приче се, наиме, односе на искуства спиритуалног самораста који се приказује кроз откривање малих или мало већих езотеријских тајни. У другима је присутна бајковитост, но она која увек представља само оквир за неки нови или другачији распоред симбола; јер као што знамо, симболи могу имати различита значења, те их ваља тумачити у зависности од контекста. У односу на друге моје књиге језик је овде растреситији, казивање отвореније него у осталим мојим делима, те се лакше чита. Сем тога, настојећи да останем верна властитом ранијем исказу - да је ово време откривање свих тајни - а што данашњи убрзани токови духовности увелико потврђују, у појединим причама дајем експликације приповедачког загонетања, настојећи да поетским казивањем надоместим чаролију тајновитости", пише Марица Јосимчевић.
Чита Марица Милчановић.
Уреднице циклуса: Радмила Глигић и Оливера Нушић

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво