Nova zgrada Narodne biblioteke Srbije svečano je otvorena 6. aprila 1973, na godišnjicu bombardovanja Beograda 1941, u kome je uništena stara zgrada biblioteke na Kosančićevom vencu. U to vreme Andre Malro, francuski pisac i prvi ministar kulture u istoriji, piše svoju knjigu o Pikasu "Glava opsidijana", koja uz knjige "Lazar", "Hrastovi koje obaraju" i "Uže i miševi" čini ciklus "Ogledalo limba", nastavak Malroovih čuvenih "Antimemoara". Bila je to jedna od poslednjih knjiga koje je Malro objavio za života. Godinu i po dana pre svoje smrti, juna 1975, Malro je rukopis knjige "Glava od opsidijana" poklonio Narodnoj biblioteci Srbije, uz propratno pismo u kome je stajalo:

29. jun 1975.
Gospodinu upravniku Narodne Biblioteke Srbije u Beogradu

Poštovani upravniče,

Odazvavši se na poziv Odbora za vezu koji je oformljen na Sorboni, uručio sam gospodinu Živoradu Stojkoviću rukopis Glave od opsidijana, koji vam je, zacelo, već stigao. Želeo bih  da vam u nekoliko reči obrazložim šta me je na ovaj čin navelo. 

Dok su u najmračnijim časovima minuloga rata, posle Varšave, Roterdama i Dankerka, preostale zemlje predavale Trojnom paktu svoju sudbinu i svoje teritorije, Beograd se jednog prolećnog jutra hiljadu devetsto četrdeset prve - pobunio. U času kad se čitav kontinent pokorio sili, njegov narod se opredelio za slobodu. Odmazda koja je usledila imala je razmere besnila koje je takva nepokornost izazvala. U prvim satima bombardovanja grada, koje je započelo bez objave rata, zbrisane su desetine hiljada ljudskih života, a s njima i Biblioteka, temeljna ustanova kulture svake nacije.

Upravo u spomen na te događaje odlučio sam da svoj rukopis poverim Narodnoj biblioteci Srbije, koja je danas, evo, obnovljena. U sudbini vaše Biblioteke vidim sudbinu naroda kome su kultura i sloboda jedno.

Ljudsko dostojanstvo, koje je odvajkada skupo koštalo vašu zemlju, i dan-danas predstavlja nadahnuće na kojem počiva vaša nezavisnost.

Molim vas, gospodine upravniče, da primite izraze uvažavanja za vašu posvećenost nezavisnosti, kao i razvoju Biblioteke, uz najbolje želje za vas lično.

Andre Malro

 

 

div id="adoceanrsvdcfhklggd">