Читај ми!

Pronašao blago u dvorištu

Put do izgubljenog blaga ne mora da vodi preko brda i dolina. Kopajući u svom dvorištu, jedan Austrijanac pronašao je više od 200 komada nakita starog oko 650 godina. Stručnjaci veruju da je reč o „otkriću iz bajke“, to jest jednom od najznačajnijih otkrića srednjovekovnog blaga u Austriji.

Jedan austrijski državljanin naišao je na otkriće kao iz bajke, kada je kopajući u svom dvorištu pronašao više stotina komada nakita i drugih vrednih predmeta starih nekoliko vekova, saopštile su austrijske vlasti.

„Bajke još postoje. Jedna osoba je pronašla senzacionalno blago u dvorištu", navodi se u saopštenju austrijske agencije zadužene za nacionalne starine, koja ne navodi koja je vrednost ovih predmeta, ističući, međutim, da je reč o jednom od najznačajnijih otkrića srednjovekovnog blaga u Austriji.

Sve se dogodilo kada je srećni pronalazač pre četiri godine hteo da proširi mali bazen u svom dvorištu. Kopajući, ubrzo je naišao na više od 200 komada nakita među kojima je bilo prstenja, broševa, ukrašenih šnala za kaiševe, pozlaćenih srebnih tanjira i drugih vrednih predmeta, od kojih su mnogi ukrašeni biserima, koralima i drugim ornamentima.

Austrijski nedeljnik Profil piše da je reč o izvesnom Aleksandru K. iz Viner Nojštata, gradića južno od Beča, koji je svoje otkriće prijavio tek pošto je fotografije ovih predmeta postavio na Internet, a kolekcionari mu skrenuli pažnju na njihovu potencijalnu vrednost.

Blago pronađeno u bašti staro je oko 650 godina, a trenutno se procenjuje njegovo poreklo i vrednost.

Medijima za sada nije poznato kada je tačno Aleksandar K. blago spakovano u plastične vreće doneo u agenciju za starine i zašto su austrijske vlasti do danas čekale da o tome izveste javnost.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво