Читај ми!

Muzej sanjalica u Milanu posetioce motiviše da se oslobode strahova i slede svoje snove

Pored klasičnih muzeja sa vrlo cenjenim umetničkim delima, u Italiji postoji i Muzej iluzija, svetom putuje interaktivna izložba „Alisa u zemlji čuda“, a u Milanu je otvoren i Muzej sanjalica, neka vrsta interkativnog iskustva kojim je publika oduševljena.

MOD ili Museum of dreamers, Muzej sanjalica, prostire se na dve hiljade kvadratnih metara u samom centru Milana, iza katedrale Duomo. Nudi jedinstveno putovanje kroz snove zahvaljujući raznobojnim instalacijama koje svakodnevno poseti preko hiljadu ljudi.

„Ovaj projekat je ideja dve dizajnerke iz Milana. To su sestre Elena i Đulija Sela, koje su sa fantastičnim timom napravile ovaj Muzej zahvaljujući lokalnim zanatlijama koji su pretvorili u stvarnost ono što smo mi zamislili. Svrha je da podstakne posetioce, kako mlade tako i one starije, da se oslobode strahova i ograničenja, da razmišljaju van postavljenih okvira, dajući glas svojoj kreativnosti, da gaje pozitivan stav. Mislimo da su upravo snovi ti koji nas motiviši da idemo dalje, da se borimo da radimo ono što volimo iako nekada zaista nije lako. Imamo i one vreće za boks sa natpisima 'stres', 'strah' itd. I svako od nas može da izudara džak koji predstavlja njegovu najveću prepreku u životu, a to je i metafora onoga što bi trebalo da činimo i u stvarnom životu“, objašnjava Katerina Đampjetro.

Dve dizajnerke su objedinile tehnologiju, umetnost i dizajn sa komunikacijom što je i nešto na šta je Milano, kao centar mode i dizajna uvek obraćao pažnju. Svaka instalacija nosi određenu poruku. Radi se o pozitivnim i motivacionim porukama koje žele da nas približe našoj kreativnoj prirodi koja često ostaje neizražena zbog racionalnog i često šematskog prikaza stvarnosti. U Muzeju je moguće videti i poruke poznatih ličnosti.

„Ponekad je važno da pronađemo inspiraciju u rečima drugih ljudi. Kada se radi o poznatima, možda će neko reći: 'Lako je njima, oni su uspeli u životu'. Ali oni da bi stigli tu gde jesu morali su da prođu kroz mnogo toga i nisu odustali pred strahovima, strepnjama koje su normalne i svi ih imamo. Važno je zaista verovati. Eto, zašto smo napravili Muzej sanjalica“, dodaje Katerina Đampjetro.

Dakle, Muzej sanjalica u Milanu podstiče svoje posetioce da bez obzira na to koliko život ponekad ume da bude težak, to su momenti kroz koje svi prolazimo i koji mogu samo da nas ojačaju. I upravo taj pozitivan pristup je oživeo u instalacijama Never Stop Dreaming i Free your power, tj. Nikada ne prestaj da sanjaš i Oslobodi svoju moć koji katapultiraju posetioce, pomoću specijalnih ogledala i svetla, u jednu modifikovanu stvarnost koja simbolizuje sposobnost svakog od nas da promeni vlastito okruženje.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво