Читај ми!

Nepostojeći grad u pustinji odabran da bude domaćin Zimskih azijskih igara

Saudijska Arabija biće domaćin Zimskih azijskih igara, koje će se održati u pustinji 2029. godine. Sportisti će se takmičiti u 47 sportova, od kojih je 28 na snegu a 19 na ledu.

Zimske azijske igre održavaju se od 1986. godine, a do sada su održane u Japanu, Kini, Južnoj Koreji i Kazahstanu, zemljama u kojima postoje idealni uslovi za zimske sportove.

Predviđeno je da se ove zimske igre održe u futurističkom megagradu vrednom 500 milijardi dolara u pustinji. Kako je navedeno, u tom gradu postojaće mogućnost bavljenja zimskim sportovima tokom cele godine.

„Pustinje i planine Saudijske Arabije uskoro će biti igralište za zimske sportove“, navodi se u saopštenju Olimpijskog saveta Azije (OCA) o odluci donetoj tokom sastanka generalne skupštine u Pnom Penu.

Saudijska ponuda je jednoglasno odobrena, navodi se u saopštenju, uz napomenu da će megagrad poznat kao NEOM biti prvi zapadnoazijski grad koji će imati privilegiju da organizuje ovaj događaj.

U julu je prestolonaslednik Muhamed bin Salman predstavio planove za projekat u okviru NEOM-a, poznat kao „linija dva paralelna nebodera u ogledalu“ koji se prostiru na 170 kilometara planinskog i pustinjskog terena.

Zimske azijske igre trebalo bi da se održe u Trojeni, oblasti NEOM-a, „gde zimske temperature padaju ispod nule, a tokom cele godine temperature su u proseku 10 stepeni niže nego u ostatku regiona“, navodi se na veb-stranici projekta.

„Trojena će biti mesto koje će redefinisati planinski turizam i ekoturizam za svet, uz naše velike napore da očuvamo prirodu i poboljšamo kvalitet života zajednice“, istakao je princ Muhamed, predsednik odbora NEOM-a.

Princ je poznat kao osoba koja ne žali novac, a ponekad ga troši na krajnje neobične projekte.

Tako je Bin Salman odlučio da Saudijska Arabija organizuje Zimske azijske igre i da se takmičenja na snegu i ledu održavaju u pustinji. I to u gradu koji još ne postoji.

Pored grada nalazi se planinski masiv na kome Bin Salman namerava da izgradi ski-centar Trojena, gde će staze, zahvaljujući veštačkom snegu, biti otvorene tokom cele godine.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво