Читај ми!

Znate li gde se nalazi „srpski Kip slobode“ i ko je poslužio kao muza za njega

Na raskrsnici ulica Kneza Miloša i Nemanjine u Beogradu, na vrhu zgrade Vlade Srbije vidi se „srpski Kip slobode“. Istorijat statue „Srbija“ zanimljiv je koliko i njene promene tokom jednog veka. Muza vajara Đoke Jovanovića bila je Zagorka Cvetičanin. Evo i zbog čega.

Holivudska lepota, otmenost i aristokratski maniri, to je preporučilo Zagorku Cvetičanin da je vajar Đoka Jovanović odabere za naručenu skulpturu. Lepu ženu sa bakljom u desnoj ruci – velelepnu figuru od bronze visoku tri metra, pre nešto manje od jednog veka, stvorio je čuveni vajar.

„U desnoj ruci drži visoko podignutu baklju. Malo je poznato da je ova intervencija zapravo posleratna, nakon Drugog svetskog rata. Prethodno i originalno je ova figura u svojoj desnoj ruci držala krunu kralja Petra Prvog Karađorđevića“, ispričala je istoričarka umetnosti Bojana Ibrajter Gazibara iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda. 

U literaturi kruna i štit koje drži u rukama, objašnjeni su kao personifikacija Srbije. 

Trag njenog porekla vodi do barona Emanuela fon Cvjetićanina, austrijskog fedmaršala koji je odbio ponudu Aleksandra Prvog Karađorđevića da bude jedan od njegovih vojvoda. Dalje poreklo – do srpskog bratstva Bogunovića u Staroj Raškoj. 

Udala se za vajara Milana Arsića, koji je slikao beogradske motive na šper-pločama kao što su čuvena Tri šešira na Skadarliji. Tako je i Zagorki Cvetičanin ta umetnost bila bliska, a ime ostalo zapisano u istoriji.

„Ta skulptura je u desnoj ruci imala krunu, a u levoj ruci je imala zastavu i imala je dvoglavog orla pod nogama. Ta skulptura je nestala za vreme Prvog svetskog rata i onda je Đoka na osnovu skica, za tu skultpuru – napravio istovetnu skulpturu 1928. godine“, dodaje Neda Kovačević, autorka Beogradskog spomenarnika.

„Ovaj lik, ženski sa lovorovim vencem na glavi, javlja se i u drugim delima Đoke Jovanovića. Između ostalog u Kruševcu na spomeniku, spomeniku Josifu Pančiću u akademskom parku, Vuku Karadžiću, Vojvodi Vuku i tako dalje“, dodaje Ibrajter Gazibara.

Krov na kome se nalazi nekada je bio deo zgrade Ministarstva finansija Kraljevine Jugoslavije. U to vreme Ulica kneza Miloša doživljavala je novi preobražaj.

U međuratnom periodu izgrađeno je mnogo važnih objekata u Beogradu, uglavnom dela ruskih imigranata, kao što je Nikolaj Krasnov, koji je projektovao zgradu Vlade Srbije.

O talentu vajara Đoke Jovanovića govorilo se i u Parizu, a nagrade je osvajao na Svetskim izložbama.

Osim što Zagorku Cvetičanin možete da vidite na kupoli zgrade Vlade Srbije, ona se nalazi i u našim novčanicima. Ispod brojeva lične karte krije se upravo njen lik.

понедељак, 03. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије