Čitaj mi!

Gradske vlasti poručuju Njujorčanima: Bez panike, sa vevericama je sve u redu

Ove nedelje, sa temperaturama koje su dostigle 35 stepeni Celzijusa, Gradsko odeljenje za parkove pozvalo je stanovnike Njujorka da ne brinu o zdravlju veverica zbog njihovog neuobičajenog ponašanja.

Jedan broj stanovnike Njujorka u poslednje vreme, bio je uznemiren prizorom veverica koje nepomične leže po parkovima na stomaku.

Travnjaci su puni ovih životinja, koje se prostiru po tlu, ispruženih nogu, i liče na polaznike časova joge.

„U vrelim danima, veverice se hlade tako što se istežu na hladnim površinama kako bi smanjile telesnu temperaturu", saopšteno je iz Odeljenja za parkove.

„Stomak veverica ima manje krzna od drugih delova tela, tako da im protezanje pomaže da se ohlade", kaže Dan Blumštajn, profesor na odseku za ekologiju i evolucionu biologiju na UCLA.

Objasnio je da je to popularan trik među sisarima koji će „u vrelim danima ležati i na kamenju dok postane vruće, jer je ono još hladniji od zemlje".

Kao veverice i marmoti, ovu metodu hlađenja koriste i psi.

Kao što i ljudi imaju svoje načine da se bore sa toplotom - kao što je češće tuširanje, tako i različite životinje imaju svoje načine da se izbore sa visokim temperaturama.

Psi, veverice, medvedi i drugi sisari svojim stomacima traže hladno tlo, pločice ili beton, kamenje...

„Ptice ponekad dahću kao psi. Otvore usta i pomalo se pogrbe, a jezici su im kao malo vise. Iako takve ne izgledaju baš srećno, takvo ponašanje ih rashlađuje", dodao je Blumštajn.