Читај ми!

Kruševac kroz oblake - festival balona ugostio posade iz inostranstva

Srpsku tradiciju balonarstva, prvim zvaničnim letom otpočeo je školovani pilot, poručnik Kosta Miletić pre 114 godina. Prvi festival balona organizovan je mnogo kasnije, u Kruševcu na leto 2016. Grad pod Bagdalom ovog vikenda je ugostio četiri inostrane i jednu domaću posadu, učesnike Šestog međunarodnog festivala „Kruševac kroz oblake".

Kruševljani vole leto i festivalsku atmosferu, makar se tako dalo zaključiti po brojnim posetiocima , posebno deci, koji su na vidikovac Bagdalu stigli mnogo ranije od najavljene balonarske fešte.

„Niko u našoj zemlji, pa i šire možda ni u region ne pravi festival balona. Zato smo mi jedinstveni u tome i želeli smo na neki način da ovo postane zaštitni znak Turističke Organizacije Grada Kruševca", rekla je Dragana Kostić iz TO Kruševac.

Za mesto u korpi koja se podiže dvadesetak metara iznad zemlje, čekalo se strpljivo u kolonama. Prednost su imali najmlađi. Ni posmatračima nije bilo dosadno jer je noćni balonarski performans veoma impresivan.

Ekipe balonara iz Murske Sobote su četvrti put u Kruševcu. Jedan od najiskusnijih pilota je Štefan Bertalanić, koji je balonom preleteo Evropu i Japan.

„Dolazimo kao prijatelji, kao ljubitelji balonaštva. Kod nas ima više posada a naročito imamo od 16. septembra prvenstvo sveta u balonaštvu gde očekujemo negde oko 150 balona", kaže Stefan Bertalanić, pilot posade Berta iz Murske Sobote.

Pored posada iz Bugarske i prestonice ovog sporta Mađarske, na festivalu su od njegovog osnivanja i naše snage.

„Svake godine smo ovde od 2017. Nadamo se da će tako i biti, da će Srbija da bude jača zemlja sa balonima. Na žalost sad smo jedini. Uskoro očekujemo da nam se pridruži još neko, ali videćemo", rekao je Uroš Miladinović iz BK Feniks, iz Leposavića.

Festival se poslednjeg dana seli u zabavni park Šarengrad. Ceremonija zatvaranja festivala, uz bogat program biće prepuštena najmlađima.

уторак, 30. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво