Читај ми!

Tajne pisma predaka – mlada učiteljica za očuvanje starog jezika Egipćana

Mlada učiteljica u Egiptu pronikla je u tajne pisma svojih predaka. Posvetila se izučavanju hijeroglifa. To su slike životinja ili predmeta - koje su stari Egipćani koristili kako bi zapisali određene pojave i događaje. Oni su slični slovima, ali jedan hijeroglif može da označi slog ili čak deo rečenice.

Upoznajte svoje nasleđe - poruka je egipatske učiteljice Hode Abdelaziz. Izučavala je hijeroglife i napravila nastavni plan i program za svakoga ko želi da nauči jezik koji su koristili stari Egipćani više od 5.000 godina.

„Počela sam pre pet godina kada sam vodila decu u muzeje i umetničke galerije. Objašnjavala sam im kako je sve počelo, da je to vreme zaboravljeno i da ga treba ponovo otkriti. Primetila sam veliko interesovanje učenika, pa me je to navelo da se bavim tom temom i da napravim nastavni plan i program koji se može predavati učenicima u školi", rekla je učiteljica.

Hijeroglifi su napisani u redovima ili stupcima. Mogu se čitati sa desna u levo, ili odozdo na desno. Da bi se znalo kako se čita, mora se pogledati čovek ili životinja. Oni su uvek na početku reda.

„Odabrala sam hijeroglife jer treba da zadržimo stari egipatski jezik. Drevni Egipćani su ga koristili i čuvali 5.000 godina, ali nakon mnogih promena, Egipćani - kao da su zaboravili svoj jezik. Treba da čuvamo svoj egipatski identitet, da znamo svoj jezik, da ne čekamo da nam ga neko prevodi. Osnovno pravo svakog Egipćanina i svakog učenika je da razume šta je zabeleženo na zidovima", dodala je učiteljica Abdelaziz.

Prva upotreba hijeroglifa datira još od ranog bronzanog doba, oko 3200 godina pre nove ere. U vreme starih Grka i Rimljana, sistem je uključivao oko 900 znakova.

„Lepota hijeroglifa je u tome što svaki simbol ima značenje. Simbol predstavlja nešto iz prirode i pokazuje koliko su stari Egipćani imali nasleđe i da su cenili prirodu. Na primer, iz dostupnih slova i simbola možemo reći koje su ptice živele u to vreme", objašnjava.

Hijeroglif potiče od grčke reči koja opisuje drevno sveto pisanje Egipćana. Međutim, Egipćani nisu bili jedini koji su ih koristili. Njih ima u rezbarijama u Severnoj, Centralnoj i Južnoj Americi i na području sada poznatom kao Turska.

„Tako sam srećan što sam počeo da izučavam hijeroglife. Znam da je to teško, ali bih voleo da ih naučim jer je to jezik mojih predaka iz doba faraona. Najvažnija stvar koju sam naučio i otkrio su stvari koje su se dešavale u to vreme u Egiptu", izjavio je učenik Ahmed Ibrahim.

Nemoguće je sa sigurnošću tvrditi da se postojeći sistem dešifrovanja može primeniti na sve hijeroglifske zapise, jer oni koji su otkriveni nisu iz istog perioda. Ipak, neko, poput ove učiteljice iz Egipta, trudi se da to pismo ne ode u zaborav.  

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи