Čitaj mi!

Potomci Umberta Drugog zahtevaju vraćanje blaga Savojske dinastije – 6.000 dijamanata i 2.000 bisera

Potomci poslednjeg italijanskog kralja uložili su formalni zahtev da im se vrate kraljevski dragulji i nakit, skoro 76 godina nakon što su odloženi u sef u Banci Italije.

Banka Italije je preuzela dragocenosti, koje čini 6.000 dijamanata i 2.000 bisera u raznim broševima, ogrlicama i drugom nakitu koji su nosili kraljice i princeze, 5. juna 1946. godine.

Tri dana dana pre toga su Italijani glasali da ukinu monarhiju, a 9 dana po skladištenju dragulja kralj Umberto Drugi, koji je vladao samo 34 dana, proteran je u izgnanstvo zajedno sa svojim muškim potomcima.

Umberto Drugi je naložio Falkoneu Lućiferu, kraljevskom ministru, da odnele dragulje Luiđiju Einaudiju, tadašnjem guverneru Banke Italije i budućem predsedniku, na čuvanje.

Kraljevski dragulji bili su jedini deo imovine koju država nije konfiskovala nakon što je monarhija ukinuta, što bi moglo da pomogne potomcima Kuće Savoj, uključujući Umbertovog sina (Vitorija Emanuela di Savoja) i tri ćerke (Marija Gabrijela, Marija Pija i Marija Beatris), da ih povrate.

Porodica Savoj se nada i da će poruka koja je donesena sa kovčegom u kom su se nalazili dragulji takođe pomoći u njihovoj nameri.

U njoj se navodi da dragoceni krunski dragulji moraju biti „povereni na čuvanje centralnom blagajniku“ i da se „stave na raspolaganje onima koji na njih polažu pravo“.

Serđo Orlandi, porodični advokat, rekao je za list Korijere dela Sera: „Porodica Savoj će povratiti dragulje.“

broj komentara 3 pošalji komentar
(sreda, 26. jan 2022, 18:12) - anonymous [neregistrovani]

um caruje snaga klade valja

@Vredno radili, ne moraju pare da se zarade samo sa deset prstiju, može i mozgom., mašinskim ili nekim drugim..

(sreda, 26. jan 2022, 11:09) - anonymous [neregistrovani]

aristokratija

aristokratija ostala bez para oa se hvata za slamku

(sreda, 26. jan 2022, 10:48) - Peđa [neregistrovani]

vredno radili

Vidi se da su svi vredno radili, nosili gajbice, prodavali vino i slično, i sa svojih 10 prstiju zaradili tu crkavicu od dijamanata i zlata.