Читај ми!

Marija Jelić: U svakoj nauci možemo da uživamo kao u umetnosti

Matematika i muzika od antike idu ruku pod ruku. I praktično i filozofski. Ko je posebno nadaren, može i u jednom i drugom da pronađe čoveka, čak i u kosmosu. Spektar je širok, sve zavisi od odluke kako da iskoristite svoje talente i znanja. Marija Jelić, operska pevačica i doktorand na Elektrotehničkom fakultetu, uspeva da izvuče maksimum iz matematike i muzike.

Mariji su podjednako dragi i elektrotehnika i pevanje.

„Ne mogu da izdvojim – uvek kažem da je elektrotehnika zapravo moja profesija, ja sam završila Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Beogradu, a da je opersko pevanje moj životni poziv, i onda ja tu pravim interesantnu komparaciju kako neko može da ima i životni poziv i profesiju zajedno, tako da ja volim i jedno i drugo", rekla je u Beogradskoj hronici Marija.

Završila je Matematičku gimnaziju koju je upisala još u sedmom razredu osnovne škole. Pohađala je srednju muzičku školu za flautu i solo pevanje. Posle završene elektrotehnike, vratila se muzici.

„Pevanje je oduvek bilo, na neki način, nešto što me izuzetno ispunjava na psihološkom, na duhovnom polju. To je zapravo jedna vrsta umetnosti koja je možda najsvestranija i obuhvata mnoge druge manje umetnosti i manje kulturološke oblasti u sebi", rekla je Jelićeva.

Dodala je da, kada sprema ulogu, ima analitički pristup, i tu primenjuje, kako kaže, znanja koja je stekla iz matematike i elektrotehnike.

„Matematika je korisna ali i u matematici se uživa isto kao i u elektrotehnici. Možemo da uživamo u svakoj nauci kao i u umetnosti", naglasila je.

Marija radi i u aj-ti firmi, ona je i preduzetnik.

„Teško je imati svoj biznis, teško ga je održati, a ono što je meni zanimljivo u celoj priči jeste da elektrotehnika odnosno senzorika kojom se ja bavim, zapravo jeste na neki način polje budućnosti, jer digitalizacija i digitalna transformacija sve više postaju deo naše svakodnevice. To smo mogli da vidimo i tokom pandemije", rekla je Jelićeva.
Iza nje su brojni nastupi u Srbiji i u inostranstvu. Nastupala je u Azerbejdžanu, SAD, Argentini, Rusiji, Izraelu, Estoniji...

„Pandemija je ugrozila mnoge velike operske kuće i teatre, a u inostranstvu pretežno operski pevači nisu stalno zaposleni, što nije slučaj kod nas, ali ljudi su počeli da se bave nekim drugim profesijama, i onda im je dobrodošlo, ako imaju još neku profesiju da mogu da kompenzuju nedostatak rada", ispričala je Marija koja nastupa na scenama Narodnog pozorišta u Beogradu i Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

Kaže da joj je cilj da nastavi da se aktivno bavi pevanjem i da karijeru projektuje i dalje u svet i na svetske scene, podsetivši da je učestvovala u projektu sa maestrom Plasidom Domingom u okviru saradnje sa RTS-om.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво