Читај ми!

Kada je vreme da promenite jastuk

Odgovor na ovo pitanje je diskutabilan, jer neki stručnjaci ističu da većina jastuka traje 6 do 12 meseci. Drugi tvrde da je sasvim u redu koristiti isti jastuk dve do sedam godina.

Postoji jednostavan način da se utvrdi kada je vreme za zamenu jastuka.
„Potrebno je presaviti jastuk na pola, staviti cipelu na poleđinu jastuka, a zatim pustiti jastuk.Ako se jastuk ponovo savije u prvobitni položaj i zbaci cipelu sa sebe, sve je u redu, jastuk je i dalje elastičan i dobar za spavanje. Ako je suprotno, izgubio je sposobnost da vam pravilno drži glavu", objašnjava psiholog za spavanje, Džošua Tal."

Postoje okolnosti zbog kojih ćete jastuk zameniti i ranije. Ako jastuk ima neprijatan miris ili fleke.

„U jastucima često žive virusi, grinje, stenice. Ovi patogeni mogu izazvati ili pogoršati astmu i alergije,uticati na opšte zdravlje organizma", navode istraživači sa klinike u Klivlendu.

Ponekad čak i novi jastuk može izazvati probleme. Budite se sa ukočenim vratom.

„Najčešća greška koju ljudi prave je odabir jastuka koji savija vaš vrat napred ili na jednu stranu", rekao je kiropraktičar Endrju Bang sa klinike u Klivlendu.

Na primer, ležanje u krevetu sa bradom privučenom prema grudima može izazvati naprezanje vrata, objašnjava Bang.

Bang preporučuje odabir jastuka koji se prilagođava vašem položaju spavanja. U idealnom slučaju, odlučite se za jastuke od pene kako biste bili sigurni da je vaš vrat pravilno podržan tokom sna. Što se tiče materijala, prirodni lateks je najbolji izbor. Jastuci od perja imaju tendenciju da pogoršaju bol u vratu.

Takođe predlaže da spavate na debljem jastuku ako imate čvrst dušek. Zamenite jastuk - bez obzira na njegovo stanje - ako se stalno budite sa zategnutim vratom.

Ako spavate na stomaku, pokušajte da stavite ravan jastuk ispod stomaka da bi kičma bila poravnata.

Tanak jastuk postavljen između kolena može biti od koristi onima koji spavaju na boku. Takođe možete staviti umotan peškir ispod vrata radi bolje podrške.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара