Читај ми!

Zbogom nesanici – autobus za dremku i razgledanje grada u Hongkongu

Lokalna turistička kompanija u Hongkongu nudi petočasovni obilazak grada autobusom, za stanovnike koji propuštaju putovanja zbog pandemije ili im samo treba dremka.

Skoro dve godine nakon pandemije koronavirusa, Čarls i Dženi Čung čeznu za odlaskom iz svog doma u Hongkongu. Ali s obzirom na to da su putovanja u inostranstvo zabranjena strogim karantinskim zahtevima na teritoriji Kine, par je pronašao drugačiji način da se opusti: pet sati vožnje autobusom.

"Bus Sleeping Tour" koju organizuje lokalna kompanija „Ulu travel", najavljuje se kao najduža autobuska ruta u Hongkongu od 83 kilometra.

Uz pratnju turističkog vodiča, tura obuhvata obilazak brojnih mesta koja su prihvatljiva za pravljenje fotografija za Instagram.

Skoro 70 odsto stanovnika Hongkonga ima problema sa spavanjem, pokazalo je telefonsko istraživanje koje je prošle godine sproveo kineski univerzitet u Hongkongu. Ving Jun Kvok, profesor i direktor univerzitetske jedinice za proučavanje sna, istakao je da je stanovništvo Hongkonga među najnenaspavanijima na svetu.

„Stanovnicu Hongkonga imaju naviku da na spavanje odlaze kasno, uglavnom posle ponoći, ali se bude veoma rano ujutru. Zato imaju relativno kratko trajanje sna u poređenju sa ljudima iz drugih delova Azije", istakao je profesor Ving Jun Kvok.

Gradska kultura orijentisana na rad i uspeh umanjuje važnost sna, istakao je Ving, dodajući da svetlosno zagađenje i večera u kasnim noćnim satima takođe mogu doprineti lokalnom nedostatku sna.

Kao i u drugim gradovima, u javnom prevozu u Hongkongu, ljudi često dremaju.

„Dremam u autobusu 15 minuta i osećam se osveženo i verovatno bolje spavam u autobusu nego kod kuće", istakao je Čarls Čung.

Dok su se putnici ukrcavali u autobus na sprat, svi su nosili maske u skladu sa lokalnim pravilima o pandemiji.  Svako je dobio čepiće za uši i masku za spavanje. Autobus je zatim krenuo auto-putem koji vijuga duž obale, gledajući na Južno kinesko more.

Taj auto-put je dobro poznat po svojim uspavljujućim efektima, rekao je Čarls Čung:

„Kada vozim automobil ovim putem, svi moji prijatelji spavaju". Međutim, par nije spavao onoliko koliko su očekivali, pošto je autobus stajao na svaki sat. Svaki put kada autobus stane, moram ponovo da se probudim da bih izašao."

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво