Tokio dobio novu biblioteku za ljubitelje književnog opusa Harukija Murakamija

Tokio je dobio novu biblioteku. U okviru Univerziteta Vaseda napravljen je prostor za knjige Harukija Murakamija napisane na 50 jezika i 20.000 ploča.

Nije ovo tek neka obična biblioteka. Otvorena pod zvaničnim nazivom „Vaseda međunarodna kuća književnosti“, posvećena je opusu proslavljenog autora Harukija Murakamija i sadrži 3.000 njegovih knjiga prevedenih na 50 različitih jezika, uz čitavu arhivu materijala koje je pisac lično donirao.

„Nadam se da će studenti koji nisu upoznati sa njegovim radom, dolaziti ovde da popiju kafu, da sede na ovim stepenicama i da se na taj način upoznaju sa njegovim romanima", veruje Riči Sakakibara.

Zgrada se nalazi unutar univerziteta na kome je Murakami studirao pozorišnu umetnost. Inače, Murakami je završio dramaturgiju, a ne književnost i prvi roman je napisao tek sa 29 godina.

Prilikom predaje prve donacije univerzitetskoj biblioteci, Murakami je izjavio da je tokom 40 godina književnog rada sakupio toliko materijala da više nije bio u stanju da izađe na kraj sa njim.

Takođe, dodao je i da mu se činilo da je doniranje različitih prevoda njegovih romana, rukopisa i lične kolekcije od 20.000 ploča potpuno prirodna stvar, jer nema decu koja bi nasledila njegov imetak.

Ova biblioteka tako postaje mešavina Murakamijevih strasti – kafića „Narandžasta mačka“, koji služi posebnu vrstu kafe napravljenju po njegovom ukusu, prostor u kome ljudi mogu da slušaju njegove ploče i da čitaju njegove romane.

Dok je dizajnirao ovu jedinstvenu biblioteku, Kengo Kuma zamišljao je jedan živi prostor u kome bilo ko, uključujući i samog Murakamija, može da dođe i razgovara o autorovom opusu i budućnosti književnosti, a ne neki formalni prostor u kome bi se učilo i šaputalo.

Na istom spratu je i replika Murakamijeve radne sobe, u kojoj piše romane. Najupečatljivi deo biblioteke svakako je tunel koji asocira na putovanje njegovih likova između nadrealnog i stvarnog sveta.

Ukoliko ste istinski obožavalac, možete da skoknete i u obližnji Pozorišni muzej, u kome je Murakami kao student okapavao nad scenarijima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво