Читај ми!

Kad srpski profesori ocenjuju šljivovicu - Na Međunarodnom sajmu domaće rakije trka u 24 kategorije

U Pančevu je po četvrti put održan Međunarodni festival domaće rakije na kojem su izabrani najbolji proizvodi u 24 kategorije. Na ovaj način organizatori festivala žele da očuvaju brend domaće srpske rakije koja se poslednjih godina sve više proizvodi u domaćoj radinosti.

Na festivalu je najteži zadatak imao žiri koji je od 1.311 uzoraka morao da odabere najbolje rakije u 24 kategorije. Svoje uzorke poslali su i proizvođači iz svih okolnih zemalja koji su želeli da uporede svoje proizvode sa našim najboljim rakijašima.

„Mi u Sloveniji nemamo ovako dobar festival i meni mnogo znači. Skupljam sve uzorke iz Slovenije i prebacujem ih ovde, jer želimo da nam profesori iz Srbije kažu da li je naša šljivovica dobra“, navodi Klemen Bizjak iz Slovenije.

„Nijednu rakiju nije lako napraviti. Najpre je potrebno kvalitetno voće, zatim treba ispoštovati sve tehnološke uslove, stvoriti sve uslove da bi se na kraju dobio dobar proizvod“, naglašava Davor Sekulić iz Sremske Kamenice.

Pre četiri godine u Srbiji smo imali 360 destilerija, a sad ih je dvostruko više. I u Pančevu i okolnim mestima povećao se broj domaćinstava koja prave svoju rakiju po kojoj žele da budu prepoznatljivi.

„Tristo naših članova koji su u međuvremenu otvorili svoje destilerije naučili su tehničko-tehnološki postupak pravljenja rakije, krenuli su u posao i to više nije hobi, to je veliki pomak koji smo uradili“, smatra Armin Tot, organizator Festivala rakije.

Jedan od najvećih poznavalaca pravljenja domaće voćne rakije profesor Ninoslav Nikićević je za nekoliko dana probao sve uzorke na festivalu, a za one koji vole da popiju ima jedan savet: „Jaka alkoholna pića su nosač aviona, odnosno teška artiljerija. Malo može i u ovo vreme korone, nije loše popiti jednu čašicu pre ručka i jednu pre večere alkoholnog pića od neke domaće prirodne rakije“, kaže prof. Nikićević, predsednik komisije na Festivalu rakije.

Ministarstvo poljoprivrede u poslednje dve godine izdvaja značajna sredstva za podizanje novih zasada voća i vinograda, ali i za male proizvođače rakije i vina.

„Video sam ovde dosta ljudi koji su koristili te subvencije. Nastavljamo i dalje i u idućoj godini sa tim, jer sve što je dobro i ima kvalitet i veliku proizvodnju mi podržavamo kao ministarstvo u svim sektorima“, napominje Aleksandar Bogićević, zamenik ministra poljoprivrede.

Naši proizvođači rakije žele da se za njihov proizvod čuje u čitavom svetu jer, kako kažu, imaju vrhunsko piće za koje se malo zna i zato će u narednom periodu više raditi na prezentaciji svog proizvoda.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво