Читај ми!

Izgradio rotirajuću kuću da udovolji ženi koja nije bila zadovoljna pogledom

Kako bi udovoljio svojoj ženi koja je želela da iz porodične kuće ima pogled na sve strane, Vojin Kusić iz Srpca u Republici Srpskoj je, po sopstvenim nacrtima, izgradio kuću koja se okreće oko svoje ose.

Kada je završio sa gradnjom porodične kuće, žena Vojina Kusića iz Srpca nije bila zadovoljna rasporedom i zahtevala je da se to promeni. To je podrazumevalo da se izbijaju zidovi, prvo na spratu, zatim u prizemlju. Na kraju mu je dosadilo prigovaranje i stalno premeštanje, te je došao na ideju da napravi kuću koja se okreće oko svoje ose, priča graditelj ove neobične kuće u Rojtersovoj reportaži. 

„I ulaz kuće se pomera, pa ako vidiš da idu neželjeni gosti, ti okreni kuću na drugu stranu, valjda će se ljudi vratiti“, objašnjavao je Vojin ženi svoju nameru.

Obraćao se za pomoć građevincima i projektantima, ali niko kome je ispričao šta mu je namera nije imao razumevanja. Jedno vreme je navodno odustao od ideje, ali je ipak nastavio da razmišlja o tome kako bi sam mogao da dođe do željenog rezultata.

Smeštena u plodnoj ravnici na ušću Vrbasa u Savu, nedaleko od mesta Srbac, kuća se okreće oko svoje ose željenom brzinom, tako da se i pogled menja: na kukuruzna polja, na šumu ili reku.

„Sve sam sam napravio, a pravio sam šest godina. Svaki dan nešto. Meni se ne žuri nigdje“, dodaje Vojin.

Kuća može za 24 sata da napravi pun krug, ali može i da se poveća brzina tako da se za samo 22 sekunde okrene za 360 stepeni.

Vojin kaže da su ga inspirisali srpsko-američki pronalazači, Nikola Tesla i Mihajlo Pupin, s obzirom na to da potiče iz siromašne porodice i nije bio u mogućnosti da se školuje, pa je samouki pronalazač. 

„Kada sam bio u bolnici, imao problema sa srcem, onda sam zamolio doktora, probajte mi produžit bar još godinu dana, pošto imam projekat kuće koja se okreće u glavi. Ako se ugasi ovaj kompjuter u glavi, ne znaju nastaviti dalje jer nemam to nigde nacrtano“, priseća se Vojin Kusić koji je konačno završio svoj originalni projekat.

Nažalost, Vojinova žena nije bila raspoložena da komentariše da li je zadovoljna kućom.  

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво