Читај ми!

Dva muškaraca spasena nakon 29 dana na moru: Lepo smo se odmorili

Zahvaljujući pomorandžama koje su poneli, kokosu koji su vadili iz mora i kišnici koju su prikupljali, dva muškarca uspela su da prežive skoro mesec dana plutanja po Solomonovom moru. Iako im je život visio o koncu i još se nisu oporavili, iskustvo gubljenja na moru vide i kao odmor od pandemije i drugih briga.

Kod obale Papue Nove Gvineje, gotovo 400 kilometara od mesta gde su putovanje započeli, dvojica muškaraca sa Solomonovih Ostrva pronađena su nakon dugih 29 dana, piše Gardijan.

Live Nanjikana i Džunior Koloni krenuli su sa ostrva Mono, u rano jutro 3. septembra malim motornim čamcem jačine 60 konjskih snaga.

Plan je bio da se spuste 200 kilometara južno, do grada Noro na ostrvu Nova Džordžija, koristeći zapadne obale ostrva Vela Lavela i Gizo kao orijentir.

„Već smo išli tim putem do Nove Džordžije i trebalo je da sve bude u redu“, priča Nanjikana.

Ali čak i za iskusne pomorce, poput Nanjikane, Solomonovo more, koje razdvaja Solomonova Ostrva od susedne Papue Nove Gvineje, ume da bude grubo i nepredvidivo.

Samo nekoliko sati nakon što su se otisnuli na putovanje uhvatila ih je kiša i jak vetar, što je uočavanje obale koju je trebalo da prate činilo gotovo nemogućom misijom.

„Loše vreme pretvorilo se brzo u još gore, a kada nam je GPS umro postalo je zastrašujuće. Nismo mogli da vidimo kuda idemo, pa smo samo odlučili da zaustavimo motor i sačekamo, radi uštede goriva“, objasnio je Nanjikana.

Pomorandže i kokos  

Preživeli su jedući pomorandže koje su spakovali za put, kokos koji su prikupljali iz morske vode i kišnice koju su hvatali koristeći komad platna. 

Oko 400 kilometara dalje, 29 dana kasnije spazili su ribara u blizini obale Papue Nove Gvineje.

„Nismo znali gde smo, ali nismo ni očekivali da ćemo biti u drugoj državi“, naglasio je Nanjikana.

Muškarci su bili toliko malaksali da su, kada su 2. oktobra stigli u grad Pomio, spasioci morali da ih nose od brodića do obližnje kuće.

Pregledali su ih lekari lokalne klinike i sada borave kod Džoa Koleala, stanovnika grada Nove Britanije, provincije Papue Nove Gvineje.

Nanjikana je rekao da vidi pozitivne strane ovog iskustva, poput prinudnog odmora od haosa globalne pandemije: „Nisam imao pojma šta se dešava dok sam bio tamo. Nisam slušao o kovidu ili bilo čemu drugom. Radujem se povratku kući, ali pretpostavljam da je to bio lep odmor od svega“.

Ministarstva spoljnih poslova Solomonskih Ostrva i Papue Nove Gvineje zajednički rade na pripremama za povratak dvojice muškaraca svojim kućama.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво