Читај ми!

Večita zagonetka – šta nam poručuju murali i grafiti

Komentarisanje dnevnih događaja slikama po gradskim fasadama ni u Beogradu više nije novina. Poslednja slika koja je obišla medije posvećena je malom Stefanu na Karaburmi. Stanovnici naselja „Stepa Stpanović” planiraju da oslikaju zidove portretima ovogodišnjih dobitnika olimpijskih medalja, koji su ujedno i njihove komšije. Kada su slike na zidovima umetnost, a kada ne?

Ulična umetnost – grafiti ili murali, večita zagonetka za nas laike. Na zgradama su najčešće grafiti.

„Mural je originalni likovni rad, koji je baziran na likovnim vrednostima, na kreativnosti, maštovitosti, inovativnosti… Vi ćete kroz istoriju umetnosti, prolazeći ovim gradom vrlo dobro znati da neki radovi treba da ostanu i to je već znak da u su to radovi koji imaju svoju originalnost i bezvremenost", rekla je Vesna Knežević, redovni profesor na Akademiji likovnih umetnosti.

Razlika je u tome što grafiti komentarišu dnevne događaje ili se na taj način predstavlja neki umetnik, ali je u odnosu na murale – tvrde stručnjaci – njihova umetnička vrednost manja.

Jedan od pionira slikanja murala na našim prostorima navodi da se tome pristupa ozbiljno, uz timsku analizu i planiranje prostora. Kada se pripremi skica i izvedu proračuni, počinje slikanje.

„U tom smislu je zahtevalo pre svega jednu ozbiljnu likovnu pismenost i iz te likovne pismenosti, iz tog likovnog, poetskog da kažemo razvoja ideje je moglo da se pristupi tome. To je, u stvari, princip kako su murali rađeni u okviru poslova koje su radili studenti likovne akademije i profesora koji su sa njima to izvodili", istakao je Radomir Knežević, redovni profesor na Akademiji likovnih umetnosti.

Povodi za izradu murala su različiti, njihovo mesto ipak ne može biti baš bilo gde. Potrebno je proći određenu proceduru kako bi se zadovoljili uslovi i pravila o uređenju grada.

„Već imamo saradnju sa brojnim umetnicima koje angažujemo na oslikavanju murala na kalkanskim zidovima. To su zidovi koji nemaju prozore, imamo takvih na Starom gradu, koji su oslikani ili će tek biti. U tom slučaju Grad obezbeđuje tehničke uslove i sredstva za oslikavanje i traži saglasnost skupštine stanara, to je uobičajena procedura i kada dođe do oslikavanja mi vodimo računa koji je umetnik, kako izgleda taj mural", objasnio je Marko Stojčić, glavni urbanista Grada Beograda.

Savet je da ukoliko postoji inicijativa i ideja da se pre svake akcije umetnici i građani konsultuju sa nadležnim službama. Na taj način postoji mogućnost da se dobije stručna i finansijska pomoć, a samim tim i sigurnost da će mural dobiti mesto i značaj kakve zaslužuje.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво