Читај ми!

Najstariji smeško na svetu krasi hetitski bokal star skoro 4000 godina

Najstariji „smajli“ oslikan na drevnom keramičkom bokalu koji su arheolozi otkrili na lokalitetu u jugoistočnoj Turskoj biće prvi put izložen u muzeju. Arheolozi nisu primetili ovaj smešak star 3.700 godina dok restauratori nisu sklopili krhotine bokala.

Hetiti su prvi indoevropski narod na tlu Male Azije o kome se zna izuzetno malo. Prva saznanja o Hetitskom carstvu dobijena su posredstvom Biblije. Sve dok arheologija nije ustanovljena kao nauka Hetiti su smatrani minornim plemenom prednje Azije.

Međutim, sada se zna da su Hetiti vladali većim delom današnje Turske i Sirije tokom biblijskih vremena, a najpoznatiji su po brojnim ratovima koje su vodili sa Izraelcima i Egipćanima, kao i po veštini vožnje ratnih kočija.

Kada je pak, reč o svakodnevnom životu Hetita, arheolozi relativno malo znaju. Ali novoobnovljena posuda za vodu pokazuje da to nisu bili samo mračni ratnici. Na komadu keramike starom 3700 godina naslikan je, kako se veruje, prvi smeško, odnosno kako danas kažemo, „smajli“, prenose mediji.

Arheolozi već sedam godina vrše iskopavanja na lokalitetu gde se nekada nalazio hetitski grad Karkemiš duž granice Turske i Sirije. Iskopavajući sve vrste artefakata i keramike, istraživači nisu ni primetili da je na jednoj keramičkoj posudi za vodu naslikan smeško, sve dok restauratori nisu sližili fragmente belog bokala.

„Pronašli smo razne posude i urne. Najzanimljiviji od njih je bokal iz 1700. godine pre nove ere na kome je slika 'smeška'“, navodi Nikola Marketi, profesor arheologije na Univerzitetu u Bolonji. „Najverovatnije, ovo je najstariji smeško na svetu“.

Na opšte iznenađenje, u našoj svakodnevici koja je prepuna različitih emotikona, gotovo da je postojalo nešto kao akademsko nadmetanje u pronalaženju najstarijeg svetskog pretka „smajlija“. U februaru su mediji preneli vest da je u Slovačkoj pronađen emotikon „smajlija“ uz potis advokata na dokumentu iz 1635. godine.

Većina ljudi bi na ovom hetitskom bokalu odmah ove dve tačke i kosu crtu protumačili kao smajli, mada profesor Marketi ne želi da prejudicira takvo tumačenje. „Ono što mi prepoznajemo kao nasmejano lice je nesumnjivo tu. Na bokalu nema drugih tragova da je još nešto bilo naslikano. A nema ni sličnih primera u drevnoj umetnosti slikanja keramike na ovom području“, napominje profesor. „Ipak, što se tiče tumačenja, svako može da odabere svoje“.

Iskopavanja u Karkemišu se privode kraju, a namera je da se to područje pretvori u arheološki park. Vrč sa smeškom za sada će biti izložen u lokalnom muzeju, dok park ne bude završen.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво