Читај ми!

Monsunski pljusak se spustio na Dubai, ali zahvaljujući dronovima

Kako bi se izborili sa talasom vrućine koji je zahvatio Ujedinjene Arapske Emirate, meteorolozi su pomoću savremene tehnologije uspeli da proizvedu kišu i rashlade ulice Dubaija.

Dubai proživljava još jedno uzavrelo leto, a temperature su u jednom trenutku premašile i 50 stepeni Celzijusa. Da bi pobedili vrućinu, Nacionalni centar za meteorologiju smislio je rešenje koje je proizvelo monsunski pljusak u okolini Dubaija.

Kišu izazivaju dronovi metodom poznatom kao „zasejavanje oblaka“. Ova inovativna tehnologija u oblacima proizvodi električni naboj koji sakuplja čestice vode i proizvodi padavine.

Snimak pljuska Nacionalni centar za meteorologiju UEA je objavio i na svom zvaničnom nalogu na Tviteru.

Operacija zasejavanja oblaka deo je napora za generisanje veće količine padavina u Emiratima koji se ubrajaju u 10 najsušnijih zemalja sveta sa prosečnom količinom padavina od samo 78 milimetara po metru kvadratnom.

Vlada UAE je 2017. godine obezbedila 15 miliona dolara za devet različitih projekata za povećanje količine padavina.

Među njima je još jedna tehnologija zasejavanja oblaka lansiranjem raketa sa solju u oblake iz aviona. Prognostičari sa sedištem u Abu Dabiju nadgledaju radarske snimke kako bi pilotima službenih vladinih aviona izdali nalog kada da polete u misiju.

Međutim, da li je ova tehnologija zasejavanja oblaka efikasna za povećanje količine padavina, još uvek se istražuje. Mnogi naučnici sumnjaju da bi ove akcije imale trajniji efekat.

Borba da se obezbedi voda

Da bi pokrili svoje rastuće potrebe za vodom, s obzirom na brz ekonomski rast i ogroman priliv radnika, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima su uglavnom pribegli desalinizaciji – procesu uklanjanja soli iz morske vode kako bi postala upotrebljiva.

Prema izveštaju Ministarstva za životnu sredinu i vode iz 2013. godine, Emirati imaju 33 postrojenja za desalinizaciju koja zadovoljavaju 42 odsto potreba.

Kiša izazvana zasejavanjem oblaka mnogo je jeftinija od desalinizovane vode, prema Omaru al-Iazidiju, rukovodiocu istraživanja. Prema podacima, četiri dana jake kiše izazvane zasejavanjem oblaka u 2010. godini donele su padavine jednake desetogodišnjem učinku jednog postrojenja za desalinizaciju.

Istraživanja pokazuju da zasejavanje oblaka može da poveća količinu padavina između pet i 70 odsto, u zavisnosti od kvaliteta oblaka, jer nije svaki oblak kišonosan.

Emirati takođe istražuju metode za sakupljanje kiše. Izgrađeni su rezervoari za sakupljanje kišnice koja se koristi za navodnjavanje. Prema izveštaju ministarstva, zemlja ima oko 130 brana i nasipa kapaciteta za skladištenje od oko 120 miliona kubnih metara kišnice.

Možemo li namerno da utičemo na vremenske prilike

Inače o mogućnostima da se utiče na vremenske prilike dugo se već govori u javnosti. Navodno, američka skijališta u Koloradu koriste slične metode kako bi izazvale veće snežne padavine.

Pričalo se da je slična tehnologija korišćena i uoči otvaranja Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine tako što su izazivani pljuskovi u okolini kako bi stadion ostao suv. To je podrazumevalo ispaljivanje raketa napunjenih kristalima srebro jodida u kišne oblake iznad predgrađa Pekinga.

Navodno je i SSSR koristio tehnologiju setve oblaka kako bi sprečio da radioaktivni otpad posle nuklearne katastrofe u Černobilju 1986. godine dospe do Moskve.

уторак, 16. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво