Читај ми!

Dečak iz Šapca deo kuće pretvorio u muzej

Četrnaestogodišnji Sava Ninković iz Šapca deo porodične kuće pretvorio je u muzej. Voli istoriju, čuva tradiciju, a uz gusle se odmara od školskih obaveza.

Dok još nije znao da čita i piše, umesto dečjih, slušao je i zavoleo epske pesme. Od školskih obaveza, odmara se uz gudalo i strune, a kada svira ili poje oblači narodnu nošnju. Svaki komad tradicionalne odeće u njegovom muzeju ima svoju priču.

„Ovo na meni predstavlja srpsku nošnju iz predela Crne Gore i Hercegovine i složena je kao srpska trobojka, na glavi mi je kapa koja predstavlja kosovski mit, crno predstavlja žal za Kosovom, crvena boja predstavlja krv prolivenu na Kosovu, pet zlatnih niti – pet vekova pod Turcima i četiri ocila“, objašnjava Sava Ninković, učenik iz Šapca.

Najstariji predmet u muzeju Save Ninkovića je pegla na žar koja potiče iz 19. veka. Ne koristi se više ni pržun za kafu, ali u njegovoj kolekciji ima važno mesto.

„Istoriju i tradiciju sam zavoleo još kada sam bio mali, i onda se u meni probudila želja da napravim taj muzej, gde ću sačuvati te stare stvari od zaborava jer svaka stara stvar u mom muzeju ima i svoju priču. Ko je nosio, koji član moje porodice, jer mi bez istorije ne znamo ni ko smo, ni šta smo, ni odakle smo.

Najdraži predmeti su mi ove nošnje, preslice, pegle, singer mašina, radio. Ima zanimljiva priča za hleb mog dede, koji je dobio prvo parče hleba u ratu, sačuvano je do danas i nije se ubuđalo, to je jedan od mojih najdražih predmeta, isto gunj od čukundede, jelek moje čukunbabe“, nabraja Sava.

Sava Ninković je odličan učenik koji osvaja nagrade i na republičkim takmičenjima. Eksponate koji su i desetak puta stariji od njega, uglavnom je pronalazio u pocerskim selima, dobijao na poklon ili kupovao. U porodičnom muzeju za sada ima oko hiljadu predmeta.

уторак, 14. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара