Читај ми!

Sladoled kao sicilijanski doručak, voćne ledene kockice ili smrznuti jogurt - zasučite rukave i napravite rashlađujuću poslasticu

U čemu biste mogli više da uživate u vrelim letnjim danima, ako ne u kvalitetnim domaćim hladnim poslasticama. Potrebno je samo malo volje, vremena i sastojaka koje uglavnom umate u kuhinji, da dobijete svoj originalni sladoled.

Сладолед као сицилијански доручак, воћне ледене коцкице или смрзнути јогурт - засучите рукаве и направите расхлађујућу посластицу Сладолед као сицилијански доручак, воћне ледене коцкице или смрзнути јогурт - засучите рукаве и направите расхлађујућу посластицу

Pre više od hiljadu godina, Arapi su na Siciliju doneli prve recepte za dezert koji je sličan današnjem sladoledu. 

Bogatim ostrvljanima dopalo se novo osveženje, pa su zato tokom zime sakupljali sneg, i čuvali da duboko u zemlji u vidu blokova. 

Kasnije su ga mešali sa nekim od voćnih sokova, kao što su limunov sok, a stavljali su i med, pa čak i mirisno cveće. Ovako napravljena poslastica preteča je savremene granite. 

Danas Sicilijanci uživaju dok sličan ledeni slatkiš jedu za doručak. 

Služi se sa prepečenim hlepčićima, uz kafu, i uglavnom ima ukus badema ili limuna. 

Drvce u sladoledu - slučajnost

Kao što je to često sa dobrim izumima, slučajnost je i ovde odigrala ulogu. 

Prema lokalnoj priči, u zimu 1905. godine Frenk Eperson, jedanaestogodišnjak iz Kalifornije, pripremao je limunadu za sebe.

Dečaku piće nije bilo dovoljno hladno, pa ga je stavio na spoljnu stranu prozorske daske i zaboravio na njega.

Sledećeg dana limunada je bila potpuno smrznuta i štapić za mešanje je još uvek bio u njoj. Frank je izvukao štapić za mešanje iz čaše sa smrznutom limunadom, probao je i pomislio da je rezultat, odnosno slatkiš koji je dobio - preukusan.

Kasnije, kad je postao punoletan, Eperson je prijavio patent za poslasticu na drvcetu.

Osnovni recept za domaći voćni ledeni dezert

Sve što vam treba je vaše omiljeno voće, malo šećera, vode, kao i malo strpljenja i vaš domaći sladoled je skoro spreman.

Potrebna je jedna vrsta voća po izboru (400 grama) i druga vrsta voća (100 grama). Zatim 80 do 100 mililitara vode, 0 do 100 grama šećera i sok od pola limuna.

Prokuvajte vodu sa šećerom i pustite da se ohladi. Ako j voće koje ste izabrali posebno slatko, obavezno prilagodite količinu šećera.

Pomešajte voće odvojeno, dodajte malo limunovog soka u oba i proporcionalno pomešajte sa šećernim sirupom.

Da ne biste promenili ukus voća, pobrinite se da je sirup uvek hladan pre nego što ga pomešate sa voćem.

Ako želite raznobojni sladoled, u kalupe sipajte najpre jednu vrstu voćnog soka pa potom, nakon desetak minuta - drugu, da se boje ne bi pomešale za drugom.

Kalupi se stavljaju u zamrzivač na 40 minuta. Zatim umetnite drveno ili plastično drvce.

Ostavite ih u zamrzivaču još oko tri sata i - uživajte u poslastiti.

Voće možete pasirati, a možete ga izmiksati i u blenderu. Voće sa semenkama, poput maline ili kivija, najbolje je ispasirati.

Ako nemate kalupe, možete da koristite i plastične čaše. Obični štapići za ražnjiće, mogu vam takođe poslužiti kao drvce za sladoled.

Kombinacije koje se predlažu su malina i kivi, breskva i borovnica.

Ako koristite dinju ili lubenicu, nije loše da dodate koji listić nane, a lepo je u smesu dodati i po koji veći komad voća.

Sladoled od agruma

Treba vam oko 400 mililitara limunovog soka i sok od deset pomorandži.

Kuvajte mešavinu ovih sokova u šećernom sirupu napravljenom od 100 grama šećera i 100 ml vode.

Za sladoled od mandarina potreban vam je sok od 15 mandarina, i vrlo malo limunovog soka.

I jogurt rashlađuje

Led od voćnog soka citrusa i smrznuti jogurt su ukusna kombinacija.

Najpre pomešajte kašičicu ekstrakta vanile i 50 grama šećera sa 500 grama jogurta. Stavite u kalupe.

Sok od citrusa i voćni pire možete takođe mešati sa jogurtom, i praviti šarene lizalice sa drvcetom, naizmenično puneći kalupe.

Ako sladoled više volite da jedete kašikom možete pripremiti sledeći ukusni hladni slatkiš: Jedno belance i tri kašike šećera umutite dok ne dobijete čvrst šne.

Pripremite voćni sok ili pire, ali sa manje šećera nego što je to opisano u prvom delu teksta, i pomešajte sve sa jogurtom, u homogenu masu.

Bilo bi dobro držati ovako dobijenu poslasticu u posebnu komoru zamrzivača koji je namenjen isključivo - sladoledu.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво