Читај ми!

Staklo, dekupaž, cveće, vunica... U kreativno preduzetništvo kroz radionice u Paraćinu

Zavičajni muzej u Paraćinu i Institut za kreativno preduzetništvo pomažu preduzetnicima i hobistima u Pomoravlju da razviju svoje kreativne proizvode i usluge. Održane su brojne radionice, a najveće interesovanje bilo je za oslikavanje stakla.

Obično staklo, specijalne boje, puno strpljenja i mašte, i spretne ženske ruke prave mala umetnička dela.

Većina polaznica na radionici za redizajn i oslikavanje stakla prvi put se susrela sa ovom tehnikom.

„Bila mi je prilika prvo da vidim nešto novo, onda da naučim i na kraju da odlučim da li mi se sve to sviđa ili ne. Sviđa mi se -da, ali je upitno da li imam talenat ili ne, za prvi put nije loše,šta ja znam", rekla je Aleksandra Denkić iz Paraćina.

„Generalno sam već krenula u jednu priču, ovo je, da kažem, samo dopuna svega toga, rukom napravljena ljubav, i eto neke sitnice sa našim pečatom ovde autentičnim za naš kraj", dodala je Anđelka Ilić, takođe iz Paraćina.

Kako spojiti kulturno nasleđe ovog kraja i ekonomiju, motivisati preduzetnike da sami započnu posao - samo su neki od ciljeva projekta kreativnog preduzetništva.

Iskusni predavači bili su više nego zadovoljni interesovanjem ali i umetničkim sklonostima polaznika.

„Nisu slikale na staklu nikad ali je izgleda ljubav prema bojama njih ovde dovela i vidim da baš uživaju ovde radeći i vrlo čudno da jedan isti motiv je svako uradio na različit način, to je meni fascinantno", izjavila je Tanja Šaban, inženjer grafičke tehnologije.

Zavičajni muzej i Institut za kreativno preduzetništvo i inovacije uz pomoć ambasade SAD u Beogradu, krenuli su u ovaj eksperimentalni projekat sa ciljem da on postane praksa, poput mnogih u svetu.

„Prošlo je ukupno 40 polaznika. Nadamo se da kada bi polovina njih započela neki svoj hobi pa kasnije i mali biznis, mi bismo bili prezadovoljni", kaže Tijana Pešić, VD direktora Zavičajnog muzeja u Paraćinu.

Posle radionica za dizajn cveća, dekupaž, redizajn predmenta od vune, tekstila i stakla -  mnoge žene su dobile ideje za posao.

Već je izvesno da će pojedine svoje poljoprivredne proizvode prodavati u ručno oslikanoj ambalaži.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво