Читај ми!

Panika u Kini – ljulja se soliter, a nije zemljotres

U kineskom gradu Šenženu nastao je opšti haos kada je soliter počeo da se ljulja, a nije bio u pitanju zemljotres.Usled opšte panike ljudi su evakuisani, a prolaznici na ulici su počeli da beže.

Kineski grad Šenžen ima oko 12 miliona stanovnika, a u srcu grada nalazi se skoro najviši soliter u Kini. Inače, u ovom gradu ima ih 18, prema podacima Saveta za visoke zgrade i baze podataka nebodera "Urban Habitat".

Soliter "Seg Plaza"  izgrađen je 2.000 godine i u njemu se nalazi glavno tržište elektronike, kao i poslovni prostor i kancelarije poznatih kompanija. Šenžen je jedan od kineskih gradova koji najbrže rastu, smešten je na jugu Kine u blizini Hongkonga. Mnogi kineski tehnološki giganti izabrali su ovaj grad za svoje sedište.

Službenici za upravljanje vanrednim situacijama istražuju šta je uzrok „ljuljanja" tornja  u Šenženu.

„Posle provere i analize podataka različitih stanica za nadzor zemljotresa širom grada, danas u Šenženu nije bilo zemljotresa. Stručnjaci nisu pronašli pukotine u zemlji koja okružuje zgradu, a nijedan komad fasade nije oštećen", navodi se u izjavi.

Kineske vlasti prošle godine zabranile su izgradnju solitera viših od 500 metara i odredile ograničenja visine, koja su već na snazi u nekim gradovima, poput Pekinga.

Nove smernice za arhitekte, urbaniste i programere imale su za cilj da „istaknu kineske karakteristike", a takođe su zabranile lepljive zgrade  po uzoru na svetske orijentire.

Pet najviših svetskih solitera nalazi se u Kini, uključujući i drugu najvišu zgradu na svetu, Šangaj toranj, visoku 632 metra.

Urušavanje zgrada nije retko u Kini, gde opušteni građevinski standardi i vratolomna urbanizacija dovode do toga da se gradnja ubrzava.

Prošlog maja petospratni hotel u karantinu u gradu Kuanzhou na jugoistoku zemlje, srušio se zbog loše gradnje, usmrtivši 29 ljudi.

Na društvenim mrežama pojavili su se video klipovi na kojima se vidi ljuljanje solitera.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво