Читај ми!

Minhenski Oktoberfest otkazan drugu godinu zaredom

Zbog pandemije koronavirusa, otkazan je i ovogodišnji međunarodni jesenji festival u Nemačkoj.

Oktoberfest je otkazan drugi put zaredom. „Pandemija ne dozvoljava održavanje jednog takvog festivala sa međunarodnim karakterom", objavili su zvaničnici.

Vest je „teška srca, ali sa visokim stepenom zdravog razuma", objavio i gradonačelnik Minhena Diter Rajter na konferenciji za novinare, koji je i formalno morao da donese odluku o festivalu. 

Oktoberfest je jedan od najvećih i najpoznatijih festivala u Nemačkoj i Evropi. Prvi put je održan 1810. godine.

Počinje svake jeseni krajem septembra i završava se u oktobru. Minhen zbog festivala tada poseti nekoliko miliona turista iz inostranstva.

Goste tokom višednevne manifestacije, tradicionalno služe pivom, vinom, šampanjcem, čajem, limunadom, kobasicama, mesom sa roštilja...

„Oktoberfest sa raznim ograničenjima, na primer samo za vakcinisane, ili samo za domaće posetioce, ne odgovara njegovom karakteru narodnog festivala", rekao je Rajter i dodao da je nemoguće u aktuelnoj situaciji bezbedno slaviti kao i svakog oktobra, kao i da mu je veoma žao zbog miliona prijatelja i redovnih učesnika Oktoberfesta. 

Otkazivanje festivala nosi i ekonomske posledice, jer će mnogi ostati bez uobičajenog angažovanja, a grad će, procenjuje se, izgubiti prometovanje u vrednosti od oko 1,2 milijarde evra.

Inače, mnogi su se nadali da će odluka ipak biti drugačija i da će festival biti bar odložen.

Pomoć onima koji posluju tokom festivala od države se očekuje, ali mnogi ugostitelji i zabavljači smatraju da im je „opet zabranjeno da se bave svojim poslom".

петак, 20. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи