Читај ми!

Od „Potere" do sadnje drveća - nastavnik uz koga svi znaju hemiju, i ne samo to

Deseta gimnazija „Mihajlo Pupin“ u Beogradu, ima i onu hemiju koju pominjemo kada su prijateljske veze u pitanju, kada treba da se razume kako je nekome pored nas, i kada je potrebno da se pomogne.

Čas tradicije, kako ga nazivaju, a koji pohađaju učenici gimnazije „Mihajlo Pupin" u Beogradu, podrazumeva učenje i aktivnosti na otvorenom, kao što je sadnja drveća. Na taj način, osim iz hemije, stiče se i znanje iz oblasti koje proučava ekologija. 

Profesor hemije Jovica Plavšić kaže da u pitanju praktični nastavak časa iz laboratorije, u kojoj je inače i „živi" mural posvećen biljkama i njihovom značaju za planetu, koji konstantno dopunjuju učenici svih generacija.

„On se svake godine dorađuje, samo stanem ispred zida i počnemo lekciju o ciklusu kruženja supstance, materija u prirodi, to mi puno olakšava, i svaka generacija da novu ideju o tome šta tu nedostaje", izjavio je profesor Plavšić.

Olivera Bo Brenjo, učenica četvrtog razreda gimnazije i učenik generacije, opredelila se za hemijski fakultet, i želi da studira biohemiju.

„Želim da pomažem ljudima, želim da pravim lekove, nove materijale i da upotpunim ljudima život što mislim da je svrha svake nauke", kaže Olivera.

Profesor Plavšić dodaje da „vlada epidemija za medicinom" i da učenici gimnazije „Mihajlo Pupin" često upisuju medicinski fakultet.

„Naravno, polažu prijemni iz hemije, i to mi je jako drago, posebno ovih dana, kada vidimo šta se sve dešava, i da ih ovo čak i motiviše da pomognu i da se uključe u ceo taj sistem. Rekord mi je bio pre neku godinu, od 29 učenika, jedanaestoro je polagalo prijemni iz hemije, i pet budžeta medicinskih iz jednog odeljenja je bilo. To je sjajno!", ponosan je profesor Plavšić.

Humanitarne akcije 

Da se u ovoj gimnaziji uči i to kako biti human, pokazuje i nedavno organizovana akcija pomoći đaka drugarici iz Progara, i prikupljanje sredstava za adaptaciju kuće.

Trenutno je u toku i akcija prikupljanja odeće u humanitarne svrhe, a profesor Plavšić poziva da se jave oni koji imaju informacije o tome da je nekom detetu potreban krov nad glavom, jer „imaju i volje i novca" da pomognu.

Informacije se mogu naći na veb sajtu Desete beogradske gimnazije.

Olivera potvrđuje da među učenicima postoji posebno drugarstvo i veza, i kaže da nije reč o „komercijalnom prijateljstvu". Dodaje da zbog aktuelne situacije sa pandemijom nisu mogli da se druže u školskim klupama ali da su stalno u kontaktu.

„Čak i za deset godina, kad svi završimo gimnaziju, da se ne čujemo godinama, i da potpuno izgubimo kontakt, i ako pozovem nekog druga iz odeljenja, ako mi treba neka pomoć, ja sam sigurna da će se svi javiti, i da će mi pomoći, i ja bih njima naravno", sigurna je Olivera.

„Hemijska Potera" 

U Desetoj gimnaziji aktivnosti su šarenolike, pa su tako organizovali i sopstveni kviz - „Hemijsku Poteru", po ugledu na kviz koji se emituje na RTS-u.

„Đaci su u holu, cela škola navija za profesore protiv učenika, a sada smo napravili za RTS Planetu, za onlajn nastavu, sistematizaciju svega što smo smo snimili od septembra. Porfesorka Anita, jedna od najuspešnijih profesorki hemije u Srbiji, bila je tragač mojim đacima, đaci su bili dobri, Anita je sjajna i - super je bilo", ispričao je Plavšić.

 

субота, 01. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије