Читај ми!

Da li znate ko je otac srpskog olimpizma?

Oficir i divizijski general vojske Kraljevine Srbije, Svetomir Đukić, osnovao je Srpski olimpijski klub davne 1910. godine. Rođen je 1882. godine u selu Ražana pored Kosjerića. Posle osnovne škole i gimnazije, koju je upisao u Užicu a završio u Beogradu, Svetomir Đukić upisao je Nižu školu Vojne akademije i po njenom završetku stupio u vojnu službu sa činom potporučnika sa svega 18 godina.

Još tokom svojih mladalačkih dana Svetomir Đukić pokazivao je naklonost prema sportu, pa ne čudi podatak da je upravo on, uz pomoć nekoliko oficira 18. pešadijskog puka Kraljevine Srbije, osnovao Srpski olimpijski klub i postao njegov prvi direktor.

Bio je postavljen i za predvodnika prve srpske olimpijske selekcije Kraljevine Srbije na Letnjim olimpijskim igrama, koje su 1912. godine održane u Stokholmu.

U istom gradu održan je i Kongres Međunarodnog olimpijskog komiteta, čiji član postaje i Svetomir Đukić i ostaje sve do 1949. godine, kada je dobrovoljno odlučio da se povuče.

U njegovoj blistavoj biografiji nalazi se i podatak da je predvodio jugoslovenske sportiste na čak četiri izdanja Olimpijskih igara: u Anversu 1920, Parizu 1924, Amsterdamu 1928. i u Berlinu 1936. godine. Bio je i jedan od incijatora za kandidovanje Kraljevine Jugoslavije i Beograda kao domaćina Međunarodnog olimpijskog komiteta od 1938. do 1939. godine i Olimpijskih igara koje su održane 1948. godine.

General Đukić u svojoj vojničkoj karijeri, branio je domovinu tokom balkanskih ratova 1912. i 1913. godine, kao i za vreme Prvog i Drugog svetskog rata. Ostatak života proveo je u Nemačkoj, gde je 1960. godine preminuo.

Za svoje zasluge nagrađen je sa 10 domaćih i jednim stranim odlikovanjem. Na 90. godišnjicu od osnivanja Srpskog olimpijskog kluba i 42 godine posle smrti, u čast generala Đukića podignuta je olimpijska česma u Kosjeriću, a njegovi ostaci preneti su u rodno selo.

Od te 2002. godine u Kosjeriću se tokom maja organizuje tradicionalna godišnja memorijalna atletska trka „Olimpijski trofej“, u kojoj učestvuju učenici osnovnih i srednjih škola. Nakon toga održava se i trka na 4.000 metara u kojoj svoju sportsku spremnost pokazuju profesionalni atletičari, a ove godine biće održana 19. maja.

Srpski olimpijski komitet je tokom svoje istorije nekoliko puta menjao naziv, a Olimpijski komitet Srbije, kako je danas svima poznat, to ime nosi od 2006. godine. Promene granica i naziva zemlje u kojoj živimo nisu omele naše sportiste da nas obraduju brojnim medaljama tokom Olimpijskih igara koje se tradicionalno održavaju širom sveta.

Interesantan je podatak da je naša zemlja učestvovala na Olimpijskim igrama pod čak osam različitih imena: Kraljevina Srbija, Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, Kraljevina Jugoslavija, FNR Jugoslavija, SFR Jugoslavija, SR Jugoslavija, Srbija i Crna Gora i Republika Srbija.

Tokom decenija osvojeno je 114 medalja, a najviše pod imenom SFR Jugoslavije – 79. Kao samostalna, Republika Srbija ima ukupno 15 medalja, a od toga je osam osvojeno na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, što ujedno predstavlja najbolji rezultat naših sportista od samostalnosti naše zemlje.

Od 2018. godine Doncafé je zvanična kafa Olimpijskog tima Srbije. Povodom Olimpijskih igara u Tokiju, koje će biti održane ovog leta, svi ljubitelji kafe mogu uživati u ukusu najpoznatijeg napitka na svetu iz nove, ekskluzivne i prave domaće edicije Doncafé šoljica za kafu.

Četiri različite šoljice nose boje srpske zastave, ali i prepoznatljive simbole naše zemlje. Među njima su šljiva, najpoznatije voće iz Srbije, truba, koja simbolizuje srpski nacionalni identitet i slobodu, nadaleko poznati pirotski ćilim koji je cenjen u čitavom svetu i orao krstaš ili carski orao, koji je od davnina u srpskom narodu smatran svetom pticom koja pripada nebeskom carstvu.

Posetite onlajn šop Kafa kod kuće i, u društvu Doncafé kafe i olimpijskih šoljica, svim srcem navijajte za naše sportiste koji će se boriti za medalje u Tokiju!

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво