Čitaj mi!

„Lebdeći brod“ fotografisan kod britanske obale

Prizor broda koji lebdi iznad površine mora zadivio je fotografa Dejvida Morisa koji je šetao obalom u Kornvolu, u Engleskoj. Naravno, Moris se odmah latio foto-aparata i ovekovečio rezultat retke optičke varke.

Optičke pojave u atmosferi nastale zbog temperaturnih inverzija nazivaju se miraži. Postoje gornji i donji miraži u zavisnosti od toga gde se optički efekat pojavljuje u odnosu na pravi objekat.

Posebni atmosferski uslovi bili su uzrok posebnog prelamanja svetlosti i u Kornvolutako da je posmatračima, među kojima je bio i fotograf Dejvid Moris, brod izgledao kao da lebdi, prenosi Bi-Bi-Si.

Moris priznaje da je bio zapanjen prozorom dok je iz seoceta Gilan gledao u more.

Ta optička iluzija uobičajena je na Arktiku, ali se tokom zime može pojaviti „vrlo retko“ u Velikoj Britaniji, objasnio je Bi-Bi-Sijev meteorolog Dejvid Brejen, dodajući da se gornji miraž (superior mirage) javlja tamo gde je hladan vazduh blizu površine mora, a topliji iznad njega.

„Budući da je hladni vazduh gušći od toplog, on 'savija' svetlost prema posmatraču koji je na obali, menjajući način na koji se udaljeni objekat vidi“, istakao je Brejen.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">