Čitaj mi!

Zašto je Stanislava rešila da svira baš gajde

Gajde su u prošlosti bile neizostavni deo svakog veselja i svirali su ih muškarci. U Srbiji trenutno samo jedna devojka svira na ovom, kako se smatra, „muškom“ instrumentu.

Maturantkinja somborske muzičke škole „Petar Konjović“, Stanislava Đorđević, pokazala je da, iako je žensko i sitnije je građe, može veoma uspešno da svira gajde.

„Taj njegov zvuk je jako specifičan. Bučan. I onda sam svirač se oseća moćno kad on to proizvodi“, kaže mlada gajdašica.

Na koncertima njen izlazak na scenu predstavlja istinsku atrakciju. Kako sama kaže, scena i publika su joj podsticaj da se usavršava.

„Od srednje škole sam se opredelila za gajde zato što je to nešto specifično, jedinstveno, što ne radi svako u Srbiji, ni muškarci, a kamoli žene. S tim je i bila moja takva odluka da ću se baviti time. Moj deda se bavio sviranjem tradicionalnih instrumenata i valjda odatle je pravio taj neki gen da se i ja danas bavim time“, kaže Stanislava.

Osvojila je nagradu na Saboru gajdaša u Svrljigu, kao ravnopravna učesnica među mnogo gajdaša.

„Počela je sa frulom kao dete u osnovnoj školi i kada je došla u srednju prešla je sa frule na gajde, što uopšte nije jednostavno. Međutim, svaki izazov koji je imala ispred sebe ona je sa lakoćom savladala i mogu samo da budem ponosan na đake kao što je Stanislava“, navodi Zoran Bogdanović, profesor tradicionalnog sviranja.

Stanislava planira da školovanje nastavi na Etnomuzikološkom odseku Akademije umetnosti u Banjaluci.